ua en ru

Лондон добивається доступу до онлайн-повідомлень громадян

Лондон добивається доступу до онлайн-повідомлень громадян Фото: влада може отримати доступ до переписки у WhatsApp

У рамках боротьби з терористичною загрозою в країні хочуть отримати доступ до WhatsApp

У рамках боротьби з терористичною загрозою влада Великобританії шукає можливості доступу до онлайн-месенджерів задля отримання змоги читати переписку громадян. Про це повідомляє DW.

Як заявила міністр внутрішніх справ Великобританії Ембер Радд, соратники терориста-смертника, виконавця нападу в Манчестері Салмана Абеді, можуть бути досі на свободі. Рівень терористичної загрози в країні знизили завдяки значному поступові в розслідуванні, утім, чимало задач стоїть перед правоохоронцями у цифровому просторі, заявила чиновниця 28 травня.

"Операція триває. 11 людей перебуває під вартою, проте операція продовжується у повному обсязі", - наголосила Радд.

Загалом, зазначила міністр, спецслужби вивчають близько 500 можливих планів нападів. До них можуть бути залучені до трьох тисяч "ключових" осіб та ще 20 тисяч другорядних учасників. При цьому вона дорікнула інтернет-гігантам за брак зусиль, спрямованих на попередження екстремістської пропаганди та перешкоджання захищеному онлайн-спілкуванню бойовиків.

"Думаю, ми можемо досягнути більших успіхів у співпраці (з розробниками програм для зашифрованого обміну повідомленнями онлайн - ред.), щоб знайти спосіб отримувати таку інформацію", - додала вона.

Зазначено, що йдеться передусім про месенджери, які використовують наскрізне шифрування (end-to-end encryption), як-от популярний застосунок WhatsApp, який належить корпорації Facebook.

Нагадаємо, раніше повідомлялося, що прем'єр-міністр Великобританії Тереза ​​Мей створить спеціальну законодавчо встановлену комісію, яка буде протидіяти екстремізму та заохочувати громадян боротися з ним.