ua en ru

Ломбарди та кредитні спілки не можна визнавати кваліфікованими інвесторами у цінні папери, - експерти ВР

Ломбарди, кредитні спілки та лізингові компанії не можна автоматично визнавати кваліфікованими інвесторами у цінні папери. Про це йдеться у науково -експертному висновку Верховної Ради України до урядового законопроекту № 3423 "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо визначення кваліфікованих інвесторів в цінні папери".

Даний законопроект передбачає запровадження визначення на законодавчому рівні поняття "кваліфікований інвестор", та встановлює механізм розміщення цінних паперів серед кваліфікованих інвесторів на фондовому ринку України з метою обмеження доступу до ризикованих операцій некваліфікованих інвесторів.

На думку експертів, не всі фінансові установи можуть бути визнані кваліфікованими інвесторами, як це передбачається у частині 1 статті 21, якою доповнюється закон України "Про цінні папери та фондовий ринок".

"Наприклад, навряд чи є сенс автоматично визначати такими інвесторами ломбарди, кредитні спілки, лізингові компанії тощо. Зокрема, кредитні спілки згідно з статтею 21 закону України "Про кредитні спілки" мають право придбавати лише державні цінні папери, перелік яких встановлюється Уповноваженим органом", - вказують експерти у висновку.

Крім того, як зазначають експерти, у статті 21, якою доповнюється закон України "Про цінні папери та фондовий ринок", пропонується віднести до кваліфікованих інвесторів Кабінет міністрів України та Національний банк України. Проте зазначені органи перш за все є органами державної влади, а не "класичними" інвесторами у цінні папери, адже "придбання цінних паперів Кабінетом міністрів України та Національним банком України здійснюється здебільшого в межах виконання ними повноважень щодо управління відповідними об‘єктами права державної власності і, як правило, не для отримання ними доходу від вкладених коштів, а з іншими цілями".

Таким чином, на думку експертів ВР, перелік фінансових установ, які автоматично визнаються кваліфікованими інвесторами, вимагає суттєвого уточнення.

У висновку експерти зазначають, що за результатами розгляду в першому читанні проект може бути прийнятий за основу з наступним урахуванням висловлених зауважень та пропозицій.