ua en ru

Лівійський військовий розповів про останні хвилини життя Каддафі

Командувач силами, які захопили вождя Лівійської Джамахірії, Омран Овейб розповів в ексклюзивному інтерв'ю ВВС про останні миті життя Муаммара Каддафі і про те, як безуспішно намагався врятувати йому життя.
За словами Овейба, пораненого полковника виволокли з дренажної труби, в якій він ховався в Сирті, після чого той зробив кілька кроків і впав без свідомості, коли навколо почалася стрілянина.
Овейба підкреслив, що вогонь вівся з усіх сторін, і було неможливо визначити, хто саме стріляв у Каддафі. Овейба сказав також, що приймає на себе всю відповідальність за смерть колишнього лівійського лідера. "Деякі з моїх бійців бажали розстріляти полковника, але я намагався не допустити цього".
Смерть Каддафі продовжує викликати питання. За одними відеозаписами, що потрапили в ЗМІ, можна зробити висновок, що мертвого полковника тягнуть волоком по вулицях. На інших роликах видно, що закривавленого і ще живого Каддафі піддають образам і знущанням і кладуть на капот автомобіля.
США вимагають від лівійської влади представити вичерпний звіт про справжні обставини загибелі полковника. Вашингтон вважає, що розслідування має бути проведено "у відкритій і прозорій манері". Такої ж думки дотримуються ООН, "Міжнародна амністія", глава російського МЗС Сергій Лавров, а також родичі Каддафі.
"Є два відео - на одному він живий, а на іншому - мертвий, а щодо того, що відбувалося між цими двома зйомками на мобільний телефон, існує чотири або п'ять різних версій. Це викликає дуже серйозну заклопотаність", - заявив представник верховного комісара ООН з прав людини Руперт Колвілл.
У свою чергу, виконуючий обов'язки прем'єр-міністра Лівії Махмуд Джибріль заявив, що шкодує про те, що Каддафі не дожив до суду. "Особисто я хотів би, щоб він залишився в живих. Я хотів би дізнатися, чому він вчинив так з лівійським народом. Я хотів би виступити обвинувачем на процесі над ним".
Керівництво НАТО також заявило, що не знало про те, що в колоні машин, яка піддалася бомбардуванню, перебував Каддафі. "Ці машини виїхали з Сирта на великій швидкості і намагалися розчистити собі шлях. Вони везли багато зброї і боєприпасів, що становило серйозну загрозу для місцевих жителів", - йдеться в заяві НАТО.
Після кількох ударів французьких винищувачів близько десятка автомобілів були знищені або пошкоджені. "Дії НАТО були продиктовані тільки необхідністю зменшити небезпеку для мирного населення, як вимагає мандат ООН. НАТО не полює за окремими особами", - підкреслюється в документі.