ua en ru

Лівійськими MiG, що завдали авіаудари по демонстрантах, керували українські пілоти, - джерело

Лівійськими військовими літаками MiG, що відкрили вогонь 21 лютого по демонстрантах в столиці країни - Тріполі - керували українські пілоти. Про це повідомляє американське розвідувально-аналітичне видання STRATFOR з посиланням на дипломатичні джерела в регіоні.

Також, за інформацією видання, режиму лівійського лідера Муаммара Каддафі допомагає італійська мафія, саме їх судна відкрили вогонь по демонстрантах в Бенгазі і Тріполі.

Крім того, джерело видання стверджує, що армія Єгипту викрила колону вантажівок, що прямували через кордон у Лівію, оскільки єгипетські військові незадоволені можливою зміною режиму в Лівії.

Нагадаємо, лівійські військово-повітряні сили продовжують завдавати ударів по житлових кварталах столиці країни - міста Тріполі. Авіація використовується проти маніфестантів із східних провінцій, прямують до столиці країни. Старший син лідера Лівії Муамара Каддафі у своєму виступі заявив, що авіація бомбить дійсно, але не мирних людей, а склади боєприпасів і гарнізонів, які підтримали антиурядові виступи.

Нагадаємо, сам М.Каддафі виступив з коротким інтерв'ю, яке транслювало місцеве телебачення. Лівійський лідер заявив, що не думає нікуди виїжджати і знаходиться в Тріполі.

У той же час, Європейський Союз зажадав негайного припинення застосування урядовими військами сили проти демонстрантів. Про це заявила в Брюсселі верховний представник ЄС із закордонних справ і політики безпеки Кетрін Ештон. "Ми наполягаємо на прояві стриманості, ми наполягаємо на припиненні насильства, ми наполягаємо на діалозі", - заявила К. Ештон