ua en ru

Лівійські повстанці захопили порт Рас-Лануф і ведуть бої за м.Сабха

Лівійські повстанці повідомляють про захоплення міста Рас-Лануф - одного з двох головних нафтоекспортних портів Лівії. За їх даними, устаткування в порту не зруйновано, передає Reuters. За інформацією, яку надали повстанці, війська полковника Муаммара Каддафі зараз відступають до м.Сирта.

"Ми захопили Рас-Лануф, вони (урядові війська) біжать до Ред Веллі (район Сирта)", - заявив представник повстанців Мухамад Зауваві.

До початку громадянської війни в Лівії через нафтовий термінал у м.Рас-Лануфі щодоби проходило близько 195 тис. бар. нафти. Інший нафтовий термінал у м.Марса-ель-Брега, який також знаходиться в руках повстанців, забезпечував відвантаження 51 тис. бар. у день.

Крім доходу від продажу нафти, який тепер можуть здійснювати повстанці, вони мають доступ до деяких, раніше заморожених, рахунків лівійського уряду - це стало можливо після того, як країни, в яких були розміщені кошти надали їх у розпорядження бунтівників.

В даний час йдуть бої за місто Сабха, важливий пункт в південній частині країни, який, швидше за все, буде останнім бастіоном Каддафі, повідомив в інтерв'ю телеканалу Al Arabia один з військових командирів повстанців, передає Reuters.

Полковник Ахмед Бані також заявив, що бунтівники, в даний час ведуть переговори з лідерами племен в Сирті, рідному місті Каддафі, про передачу середземноморських прибережних міст без кровопролиття.

Раніше у вівторок повстанці в Тріполі захопили резиденцію Каддафі "Баб аль-Азизія".

Самого Каддафі і членів його сім'ї в резиденції не виявлено. Відомо, що "Баб аль-Азизію" з різними частинами Тріполі з'єднує розгалужена мережа підземних тунелів.

Повстанську перехідну раду Лівії як законну владу визнали вже більше 30 країн. Тільки у вівторок це зробили Ірак, Марокко, Бахрейн і Нігерія.

Президент Венесуели Уго Чавес заявив у вівторок, що визнає в Лівії тільки уряд його друга і союзника Каддафі і звинуватив США в розв'язуванні громадянської війни в Лівії.