ua en ru

Лівійські повстанці наблизилися до м.Брега і готуються до штурму

У Лівії сили повстанців наблизилися до стратегічного порту Брега. Повідомляється, що війська лівійського лідера Муамара Каддафі знаходяться в місті, в той час як повстанці займають позиції в передмістях міста, готуючись до штурму, передає радіо "Свобода".
Шестеро людей загинули, ще 16 отримали поранення, коли сили М.Каддафі піддали обстрілу групу повстанців, які на машинах виїхали з Адждабії в західному напрямку. Повстанці заявляють, що дорога тримається під постійним обстрілом з метою припинення руху по ній.

З табору заколотників надійшли повідомлення про те, що в суботу сили М.Каддафі з новою силою обстріляли Місурату. На цей раз, за їхніми словами, було випущено близько 100 ракет системи "Град". Три людини загинули, десятки поранені. Мирні жителі намагаються покинути охоплений боями місто і відправляються в Бенгазі. Повідомляється, що обстріл міста триває.

З 15 лютого 2011 р. у Лівії почалися масові акції протесту проти режиму М.Каддафі. Країна розділилася на дві частини. На заході М.Каддафі, як і раніше користується серйозною підтримкою, однак схід в масі своїй виступає проти нього. Протиборство сторін вилилося у громадянську війну.

17 березня 2011 р. Рада Безпеки ООН прийняла резолюцію, яка забороняє авіації М.Каддафі здійснювати польоти над лівійською територією, заявивши, що правитель країни бомбить з повітря мирних громадян. Після цього по військових і промислових об'єктах, які знаходяться під контролем сил М.Каддафі, почала наносити авіаудари міжнародна коаліція. Через деякий час командування коаліцією взяло на себе НАТО.