ua en ru

Лівійські повстанці оголосили про посилене відновлення основного постачання в Тріполі

Лівійська опозиційна Перехідна національна рада (ПНР) заявила 27 серпня про посилене відновлення основного постачання в Тріполі і висловила надію на якомога швидше подолання нинішнього "важкого періоду", повідомляє "Сіньхуа".

Представник ПНР Махмуд Шамам на прес-конференції в Тріполі заявив, що, починаючи з сьогоднішнього дня, населенню буде виділено 30 тис. т бензину, протягом 48 годин буде відновлена подача газу і якомога швидше буде відновлено водопостачання. Крім того, вже розпочато ремонтно-відновлювальні роботи нафтопереробного заводу в Ез-Завії.

Шамам заявив, що в Тріполі, який тривалий час знаходився під жорстким контролем режиму Муамара Каддафі, ПНР залишається лише повністю "почати з нуля".

"Не слід чекати дива, однак ми забезпечимо якнайшвидше подолання цих важких часів", - сказав він.

В даний час Тріполі майже повністю знаходиться під контролем опозиції. Тривалий військовий конфлікт привів у Тріполі до нестачі ресурсів, зростання цін на продовольство, паливо та інші товари, припинення подачі води і електрики у багатьох районах, посилення антисанітарії, серйозного погіршення життя цивільного населення. Генеральний секретар ООН напередодні заявив, що нестача продовольства, медикаментів і палива в Тріполі і сусідніх районах, і в особливості проблема водопостачання, можуть поставити під загрозу життя мільйонів людей.

Нагадаємо, представники нафтової компанії AGOCO, що працює в інтересах лівійських повстанців, заявили, що всі п'ять нафтопереробних заводів (НПЗ) простоюють, у зв'язку з відсутністю сировини або пошкодженням обладнання. "На даний момент повністю припинено процес нафтопереробки. У нас немає сировини, на деяких комплексах в результаті боїв пошкоджено обладнання", - заявив представник AGOCO. Нафтопереробка і нафтоекспорт - основні статті доходу лівійської економіки.

Тим часом лідер лівійської повстанців Мустафа Абдель Джаліль закликав міжнародне співтовариство надати гуманітарну допомогу жителям Тріполі. Він уточнив, що вкрай потрібні ліки і засоби першої медичної допомоги, а також інструменти і матеріали для хірургічних операцій.

У свою чергу заступник глави НПР Махмуд Джибріль попросив термінової фінансової допомоги у Ліги арабських держав (ЛАГ). Представник лівійської опозиції взяв участь у зустрічі міністрів закордонних справ країн-учасниць ЛАГ, що відбулася в Каїрі в ніч на неділю. Джибріль заявив, що якщо Раді не вистачить грошей на медикаменти і продовольство, то країні загрожують ще більші потрясіння.

За підсумками засідання глави МЗС країн ЛАГ закликали Радбез ООН і зацікавлені країни розморозити лівійські активи.