ua en ru

Лівійські повстанці оголосили про взяття центру м.Завія

Лівійські повстанці повідомили про взяття центру стратегічно важливого міста Завія. За місто, яке знаходиться всього за 50 км від Тріполі, бої тривали цілий день. Хоча уряд Лівії категорично спростовує інформацію про здачу Завії. Представник влади Муса Ібрагім заявив журналістам, що місто знаходиться повністю під контролем уряду Каддафі. Він повідомив, що в Завію з півдня увійшли близько 100 повстанців, які спробували об'єднатися з загоном 50 бунтівників, що знаходилися в місті, але урядовим військам вдалося їх зупинити. Про це передає Reuters.

Але ось бунтівники запевняють, що захопили центр міста.

"Ми зайняли центр Завії близько години тому. Там були найманці. Бій тривав близько 30 хвилин, а потім вони втекли", - повідомив агентству один з повстанців.

Він сказав, що сили повстанців ще не контролюють місто повністю.

За його словами, після взяття Завії, населення вийшло на вулиці, щоб відсвяткувати це.

За словами іншого повстанця, війська Каддафі відступили в напрямку Тріполі, проте окремі частини, у тому числі і найманці, ще залишилися в місті.

Місцевий лікар одного з госпіталів повідомив, що четверо бунтівників були випадково вбиті в результаті авіанальоту сил НАТО на місто, в той час, коли вони перебували у танку. Кілька повстанців були поранені, в тому числі один - пострілом в голову снайпера, сказав доктор.

Джерело всередині Завії сказало агентству, що повстанцям дуже допоміг авіаудару НАТО по Наттафаху, що близько Завії. Там була дуже велика кількість солдатів Каддафі, наліт посіяв паніку серед них.

Місто Завія розглядається бунтівниками як плацдарм для наступу на Тріполі, а тому його взяття є обов'язковим. Воно дозволить їм перекрити для пересування армії Каддафі шосе, що веде з Тріполі в Туніс.

Нагадаємо, в лютому 2011 р. в Лівії спалахнула громадянська війна, розколола країну на два табори - контрольований прихильниками Каддафі захід і схід, де перемогла опозиція. 17 березня 2011 р. Рада Безпеки ООН прийняла резолюцію про безпольотну зону над Лівією, яка забороняє літакам армії лівійського уряду літати над країною.

Потім в лівійський конфлікт втрутилася міжнародна коаліція, яка почала завдавати удари по військових і промислових об'єктах, що знаходяться під контролем сил Каддафі. Через деякий час командування коаліцією перейшло до НАТО.