ua en ru

Лівійська опозиція сподівається отримати 2,5 млрд дол. міжнародної допомоги до кінця місяця

Опозиційна Національна перехідна рада Лівії (НПР) сподівається отримати 2,5 млрд дол. міжнародної допомоги до кінця місяця. Про це вчора заявив прем'єр-міністр опозиційного кабінету Махмуд Джибріл, передає Reuters. Повстанці мають намір використати гроші для відновлення країни від наслідків шестимісячної громадянської війни.

Сьогодні представники НПР зустрінуться з представниками США, Франції, Італії, Великобританії, Туреччини і Катару в Досі, щоб обговорити це питання. Таку заяву Джибріл зробив на прес-конференції в столиці Катару.

Повстанці розраховують, що захоплення резиденції Муаммара Каддафі в Тріполі стане остаточним ударом по його правлінню. Вони сподіваються, що припинення війни якомога швидше відновить нафтовий експорт, основу економіки Лівії.

"Тепер ми повинні сконцентруватися на відновленні та зціленні наших ран", - заявив Джибріл. При цьому він додав, що сподівається отримати допомогу "до кінця Рамадану, що допоможе виплатити зарплати лівійцям і забезпечити лікування для тих, хто отримав поранення під час війни".

Священний для мусульман місяця Рамадан закінчується в кінці серпня.

Джибріл сказав, що він також сподівається, що лівійські активи, заморожені під час повстання проти Каддафі, будуть звільнені.

"Розморожування активів буде пріоритетним завданням перехідного уряду", - повідомив Джибріл. Він оцінив ці кошти в 160-170 млрд дол. "Ми продовжуємо відкривати нові факти та цифри", - додав він.

Він повідомив, що НПР зосередить увагу на відновлення робіт на нафтових родовищах і терміналах. Лівія виробляла близько 1,6 млн бар. нафти на день до початку війни.

Джибріл заявив, що НПР також планує провести репрезентативний національний конгрес, який створить комітет для підготовки проекту конституції, що стане одним з перших кроків на шляху до президентських виборів.

Він сказав, що вибори в законодавчий орган пройдуть після конституційного референдуму, а голова парламенту буде виконувати роль глави держави, поки не будуть проведені президентські вибори. Термінів він не назвав.

Нагадаємо, представник збройних сил повстанців Ахмед Бані заявив вчора, що НПР перемістить свою штаб квартиру в столицю країни Тріполі з міста Бенгазі протягом двох днів.