ua en ru

У Лівії може розпочатися повномасштабний конфлікт, - генсек ООН

У Лівії може розпочатися повномасштабний конфлікт, - генсек ООН Фото: Антоніо Гуттеріш попередив про можливу ескалацію в Лівії

Потенційна ескалація конфлікту пов'язана з наявністю безлічі збройних угруповань із конфліктуючими програмами

Генеральний секретар ООН Антоніо Гуттеріш попередив про можливе скочування Лівії до повномасштабного конфлікту. Таку заяву він зробив після доповіді Радбезу ООН про військову ескалацію триваючої політичної кризи в країні, передає Associated Press.

За словами Гуттеріша, "Ісламська держава" більше не контролює території в Лівії, але її бойовики продовжують брати участь у нападах у різних районах країни.

Як пояснив генсек, потенційна ескалація конфлікту, як і раніше, пов'язана з "наявністю безлічі збройних угруповань із конфліктуючими програмами". У зв’язку з цим він закликав сторони конфлікту в Лівії усунути протиріччя, щоб вирішити політичну кризу. Гуттеріш також висловив "глибоку стурбованість" ситуацією з дотриманням прав людини в Лівії.

Після повалення глави Лівії Муаммара Каддафі в 2011 році в країні так і не сформувалося міцного уряду. ООН намагалася створити уряд національної єдності в Лівії в 2015 році, але цю ініціативу не схвалив визнаний на міжнародному рівні лівійський парламент, який засідає на сході країни в Тобруці. Крім уряду, організованого за підтримки ООН і парламенту в Тобруці Фаїза Сараджа, в Лівії діє уряд національного порятунку Халіфи аль-Гвейля.

Нагадаємо, раніше Міжнародна організація з міграції (МОМ) заявила про наявність на території Лівії ринків для торгівлі рабами.