ua en ru

В Литву на конгрес суддів не пустили російську делегацію

В Литву на конгрес суддів не пустили російську делегацію Фото: Литва (РБК-Україна)

Зокрема, не був допущений голова Конституційного Суду РФ Валерій Зорькін

В Литовській республіці у вівторок, 12 вересня, російські судді не були допущені на 4-й конгрес Всесвітньої конференції конституційних судів. Про це повідомила народний депутат України з фракції БПП Ірина Фріз на своїй сторінці в Facebook.

"Вперше в історії Конгресу на нього не був допущений голова Конституційного Суду РФ Зорькін і інші російські судді, які приймали рішення і визнали анексію Криму", - написала Фріз.

Як заявила президент Литовської Республіки Даля Грібаускайте під час заходу, треба заступатися за тих, хто бореться за права людини і демократію.

"Ми не можемо тиснути руки і ніколи не будемо запрошувати тих, хто наступає на верховенство права та рішення яких ламають долі тисяч людей. Ми заступитися за тих людей, хто бореться за свободу, права людини та демократію", - сказала Грібаускайте.

За словами голови Конституційного Суду Литви Дейнюса Жалімаса, у світі немає іншого прикладу, щоб "судова влада була настільки дискредитована".

"Кожен професійний юрист знає, що анексія Криму - це агресія, і це злочин. Немає такого прецеденту в одній країні, де її суд був би використаний для виконання такого злочину", - заявив він.

Ірина Фріз також зазначила, що значну увагу під час Конгресу було приділено Україні і "засудженню грубого порушення територіальної цілісності нашої держави з боку російських окупантів".

Нагадаємо, Меркель в розмові про анексію Криму згадала історію НДР.