ua en ru

Литвин: "Хвиля визнання російської мови регіональною призупиниться після виборів"

На думку спікера Верховної Ради (ВР) України Володимира Литвина, у регіонах України хвиля прийняття російської мови другою регіональною призупиниться після виборів до ВР України. Про це він заявив в ефірі "5 каналу".

"Я думаю, ця хвиля призупиниться після виборів", - зазначив Литвин. На його думку, представники регіональної влади не будуть так активно надавати російській мові статус другої регіональної, коли підрахують, скільки коштів вимагатиме від місцевих бюджетів таке рішення.

Нагадаємо, 21 серпня ц.р. у Херсоні російська мова отримала статус регіональної. Раніше регіональний статус російській мові надала Харківська міська рада. Аналогічні рішення вже ухвалені депутатами Луганської, Дніпропетровської, Херсонської, Донецької, Запорізької, Одеської областей. Також російська мова була визнана регіональною у Красному Лучі (Луганська обл.) і в Севастополі. Тернопільська облрада, в свою чергу, не визнала дії мовного закону в регіоні. Полтавські обласна та міська ради навіть не збираються розглядати питання про введення будь-якої регіональної мови, а в Херсонській області статус регіональної може отримати турецька мова.