ua en ru

Литвин рекомендував опозиції створити ТСК, щоб встановити, чи були порушення під час прийняття присяги Лутковською

Глава Верховної Ради (ВР) України Володимир Литвин вважає, що парламентську опозицію, яка виступає за відставку із займаної посади нового омбудсмена Валерії Лутковської, слід не збирати підписи, а створювати тимчасову слідчу комісію (ТСК), яка буде займатися розслідуванням даного питання. Про це він повідомив під час погоджувальної ради у ВР, передає кореспондент РБК-Україна.

Варто відзначити, що на початку засідання, представник фракції БЮТБ заявив: "Ми не визнаємо принесення присяги омбудсменом, і тому відповідно до регламенту починаємо збір підписів щодо звільнення з посади ...".

У свою чергу, глава ВР заявив: "Щодо ініціативи про висловлення недовіри уповноваженому ВР з прав людини ... написано, що для того, щоб з'ясувати, що є порушенням присяги або іншими порушеннями, за які можна звільнити (омбудсмена), треба створити ТСК. ТСК встановлює факт. Після того на підставі цих фактів або голова ВР, або четверта частина депутатів виступає з ініціативою про звільнення, тому не підписи треба збирати, а пропонувати створити ТСК. Нагадаю, для цього потрібно 226 голосів. Тому, якщо рішення не буде, давайте не будемо в процесі нічого пропонувати".

Нагадаємо, 14 травня фракція БЮТБ заявила, що не визнає присяги нового омбудсмена Валерії Лутковської, а також заявляє, що на сьогоднішній день посада уповноваженого Верховної Ради з прав людини в Україні ліквідована.