ua en ru

Литва націоналізує один з найбільших комерційних банків країни

Влада Литви спільно з Центробанком ухвалили рішення націоналізувати п'ятий за величиною комерційний банк країни - Snoras Bank, передає Reuters.
За словами литовського міністра фінансів Інгріди Шимоніте, здорові активи Snoras перейдуть у володіння нового державного банку.
Рішення про націоналізацію Snoras було ухвалене через зниження кредитоспроможності банку і ризики його швидкого банкрутства, а також на тлі підозр у фінансових махінаціях.
Як повідомив голова Центробанку Литви Вітас Василаускас, в ході планової інспекції банку було виявлено, що значна частина цінних паперів, що зберігалася в іноземних фінансових установах, зникла. Причому на запит про місцезнаходження даних цінних паперів іноземні партнери відповіли, що їх взагалі не існувало. На думку голови банку Литви, в подібній ситуації націоналізувати банк просто необхідно, щоб захистити вкладників і громадськість і "для забезпечення довіри до вітчизняної банківської системи".
Обсяг депозитів Snoras Bank на кінець вересня 2011 р. склав 6 млрд літів (2,3 млрд долл). Більша частина його активів належить російському підприємцеві Володимиру Антонову, голові ради директорів "Конверс групп".