ua en ru

Ліквідація системи господарських судів - це непродуманий крок, - експерт

Ліквідація системи господарських судів не є адекватним і продуманим кроком. Такої думки дотримується національний радник з юридичних питань, керівник відділу верховенства права Координатора проектів ОБСЄ в Україні Олександр Водянніков.

"Що стосується питання ліквідації системи господарських судів, не думаю, що такий крок сам по собі сприятиме вирішенню системних проблем, пов'язаних з корупцією в судовій системі, залежності судової влади і якості правосуддя. Адже ліквідація господарської юрисдикції не гарантує, що ті явища, в результаті яких виникла ця ідея, не будуть реалізовані вже в рамках судів загальної юрисдикції", - заявив Водянніков.

На думку керівника відділу верховенства права Координатора проектів ОБСЄ в Україні, питання полягає не в існуванні окремої господарської юрисдикції. "Системні проблеми, що руйнують судову систему, вимагають системного підходу. З цієї точки зору ліквідація системи господарських судів не є адекватним і продуманим кроком", - підкреслив він.

За словами Водянникова, реорганізація судової системи, як і багато інших питань, що є предметом дискусії в Раді з питань судової реформи при Президентові України, до якої він входить. Експерт припустив, що Рада зможе підготувати пакет законопроектів з питань реформування судової системи і суміжних інститутів ще до кінця року.

Нагадаємо, в Раді створено п'ять робочих груп: з питань судоустрою та статусу суддів, щодо реформування процесуального законодавства, реформування виконавчої служби та виконавчого провадження, щодо вдосконалення суміжних інститутів (адвокатури та прокуратури) і за юридичною освітою. Члени ради з питань судової реформи повинні розглянути, погодити та запропонувати відповідні розділи проекту стратегії реформування судоустрою, судочинства та суміжних правових інститутів. Проект стратегії буде доопрацьований після обговорення в раді.