ua en ru

Ліквідація правила місцевої складової матиме негативні наслідки для енергетики України, - експерт

Відміна правила місцевої складової може призвести до неконтрольованого збільшення імпорту і установки китайського обладнання для сонячної енергетики в масштабах, здатних зробити негативний вплив на всю електроенергетичну систему України, вважає керівник українського підрозділу групи Pillar Ілля Зінченко.

"На наш погляд, найбільш негативні наслідки скасування місцевої складової будуть для енергоринку та енергомереж України... В умовах України масове і неконтрольоване будівництво сонячних електростанцій взагалі може призвести до розбалансування енергетичної системи", - сказав він.

Зінченко пояснив, що чинне в Україні правило місцевої складової, стимулюючу використання українського обладнання при будівництві електростанцій на поновлюваних джерелах енергії, також захищає український ринок від експансії демпінгують китайських виробників фотоелектричних модулів. Як приклад він навів Іспанію та Чехію, в яких "зелені" тарифи були введені, а механізми, спрямовані на розвиток місцевого виробництва відповідного обладнання, немає.

"За рік там встановлювалися потужності в 5-10 разів перевищують розрахунки уряду. Це призвело до того, що владі цих країн довелося заднім числом переглядати у бік зменшення "зелені" тарифи для вже працюючих електростанцій. Це підірвало довіру до даним ринкам", - підкреслив керівник українського підрозділу Pillar.

Зінченко припустив, що в разі скасування правила місцевої складової в умові демпінгу китайських постачальників в Україні може повторитися і інший європейський сценарій - банкрутство місцевих підприємств, які виробляють обладнання для відновлюваної енергетики. "Активний демпінг з боку Китаю почався на початку 2011 р. За цей період часу кількість підприємств сильно скоротилася. На початок 2013 р. залишилося тільки 25% підприємств сонячної промисловості від тієї їх чисельності, яка була в 2010 р. Сильно скоротився і штат співробітників в тих компаніях, які залишилися живі", - зазначив він.

Відповідаючи на запитання, чи існує альтернатива правилом місцевої складової, Зінченко відповів: "У Європі закриті або збанкрутували сотні підприємств, роботу втратили сотні тисяч людей, які були прямо чи опосередковано задіяні у даному секторі... Ми повинні чітко розуміти, що ніякої реальної альтернативи правилом місцевої складової не існує. Ми або підтримуємо власного товаровиробника, або підтримуємо недобросовісну конкуренцію".

Правило місцевої складової було встановлено в 2009 р. одночасно з введенням "зелених" тарифів - одного з найбільш поширених механізмів стимулювання розвитку відновлюваної енергетики в світі. Суть правила - електростанція на поновлюваних джерелах енергії повинна бути побудована з використанням українських матеріалів, комплектуючих і обладнання для того, щоб генерована нею електроенергія оплачувалася за "зеленим" тарифом.

Наявність такого механізму стимулює зарубіжні компанії переносити в Україну виробництво обладнання для відновлюваної енергетики з інших країн або створювати нові потужності. У 2010 р. запорізький "Завод напівпровідників" відновив виробництво полікремнію - основного матеріалу для фотоелектричних модулів. Американська компанія Progeny Solar в минулому році перенесла лінію по збірці таких модулів з Китаю в Україну, і тепер збирає їх у Львівській області. Крім того, в 2012 р. на потужностях машинобудівних підприємств Донецької області почали виготовляти комплектуючі і збирати сучасні вітрогенератори за ліцензією німецької компанії Fuhrlaender.

Раніше європейський комісар з торгівлі Карл де Гухт заявив, що Єврокомісія зажадала від України відмовитися від механізму підтримки національних виробників обладнання для відновлюваної енергетики з тим, щоб спростити доступ на український ринок іноземних компаній.