ua en ru

Ліквідація Нацкомфінпослуг планувалася ще з осені, - Данилюк

Ліквідація Нацкомфінпослуг планувалася ще з осені, - Данилюк Фото: Олександр Данилюк

Функції Нацкомфінпослуг розподіляться між Нацкомісією з цінних паперів та фондового ринку і НБУ

Ліквідація Національної комісії, яка здійснює регулювання у сфері фінансових послуг (Нацкомфінпослуг) планувалося ще восени. Про це на брифінгу заявив представник Президента України у Кабінеті міністрів України Олександр Данилюк, передає кореспондент РБК-Україна.

"Ідея не нова - це ще обговорювалось восени. І коли відбувалося формування складу комісій, мається на увазі, перш за все, Нацкомфінпослуг, то порушувалося питання, що далі буде відбуватися консолідація нагляду і цей орган буде ліквідовано. Тому це було тимчасове рішення для того, щоб не створювати вакуум", - сказав Данилюк.

Як повідомив Данилюк, функції Нацкомфінпослуг пропонується розподілити між Нацкомісією з цінних паперів та фондового ринку і Національним банком України.

"Таким чином ми скоротимо кількість контролюючих і наглядових органів, уникнемо дублювання функцій і підвищимо якість і ефективність державного регулювання. Сьогодні багато функції, по суті, дублюються в різних відомствах. Ми не можемо собі цього дозволити", - зазначив Данилюк, передає прес-служба Президента.

За його словами, наступним кроком після оптимізації роботи регуляторів повинна стати реформа самого ринку небанківських фінансових послуг.

"Повинні бути впроваджені єдині норми та правила роботи. Ринок необхідно очистити, крім того необхідно посилити незалежність регуляторів. Зокрема, розглядається варіант впровадження ринкового механізму фінансування НКЦПФР, щоб комісія не залежала від державного бюджету", - заявив Данилюк.

Нагадаємо, Президент України Петро Порошенко зареєстрував у Верховній Раді України законопроект № 2413а "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо консолідації функцій державного регулювання ринків фінансових послуг".