ua en ru

Ліга Чемпіонів: "Челсі" і "Наполі" впевнено виграли, а "Зеніт" впорався з "Порту"

Групповой этап Лиги чемпионов подошёл к своему экватору. Накануне свои очередные поединки провели представители групп E, F, G и H. При довольно высокой результативности футболисты порадовали болельщиков упорной борьбой. Лишь в 2 встречах интриги не получилось. Зато остальные 6 поединков держали в напряжении до самого конца. Краткий рассказ о матчах вторника представлен в нашем традиционном обзоре.

Груповий етап Ліги чемпіонів підійшов до свого екватора. Напередодні свої чергові поєдинки провели представники груп E, F, G і H. При досить високій результативності футболісти порадували вболівальників впертою боротьбою. Лише у 2 зустрічах інтриги не вийшло. Зате решта 6 поєдинків тримали в напрузі до самого кінця. Коротка розповідь про матчі вівторка представлена в нашому традиційному огляді.

Група E. "Челсі" виходить в лідери

Після невдалого старту підопічні Жозе Моуріньо починають виправдовувати видані їм аванси. У "спарених" іграх їм належало зустрітися з "Шальке-04", командою, яку розглядали в якості єдиного можливого конкурента "Челсі". І "сині" не залишили жодних сумнівів у своїй перевазі, розгромивши футболістів з Гензелькирхена на їх же території. Вже на 5-й хвилині гості вийшли вперед. Після розіграшу кутового Іванович скинув м'яч на дальню штангу, а там передачу замкнув Торрес, вразивши ворота головою з кількох метрів. Після цього господарі кинулися відіграватися. І у німецького клубу було чимало можливостей, щоб зрівняти рахунок. Однак господарів підвела реалізація, так і Кевін-Прінс Боатенг зовсім пішов у тінь, запам'ятавшись лише одним потужним дальнім ударом. Зате у "Челсі" справи в атаці складалися набагато краще. І на 68-й хвилині лондонці збільшили рахунок. Господарі загралися в атаці, дозволивши "Челсі" організувати контрвипад 3 в 1. Азар здорово протягнув м'яч до чужого штрафного, а потім віддав передачу Торресу. Іспанський голеадор легко переграв Хільдебранда, зробивши вагому заявку на перемогу. А вже в самій кінцівці матчу німці в черговий раз "провалилися" в обороні. На цей раз вихід 2 в 1 реалізував сам Азар, позбавивши Торреса можливого хет-трику. Отже, "Челсі" вийшов в одноосібні лідери своєї групи. І тепер лондонці вже навряд чи дозволять кому-небудь зазіхнути на 1-у сходинку.

Поразка "Шальке-04" відкривало непогані перспективи "Базелю". Швейцарці явно розраховували на перемогу в Бухаресті, але змогли вивезти з Румунії лише нічию. Футболісти "Базеля" були сильнішими за свого суперника, але їм відверто не щастило. Так, захисники "Стяуа" виносили м'яч з лінії воріт, а в одному з епізодів за румунську команду зіграла поперечина. В результаті зламати оборону суперника гостям вдалося лише після перерви. "Базель" скористався помилкою захисників "Стяуа", які втратили м'яч на своїй половині поля. Штреллер викотив м'яч під удар Діасу, а той пробив у дотик, відзначившись диво-голом. Після цього ініціатива перейшла до господарів. І вони зуміли втілити свою перевагу в забитий гол вже на 88-й хвилині. Півзахисник із звучним прізвищем Попа навісив у штрафну, а бразилець Леандро Тату виграв боротьбу в опонента і пробив в дев'ятку. "Стяуа" пішло від поразки, але зачепитися навіть за 3-ю сходинку румунському чемпіону буде вкрай непросто.

"Шальке-04" (Німеччина) - "Челсі" (Англія) 0:3
Голи:
Торрес, 5, 68, Азар, 87

"Стяуа" (Румунія) - "Базель" (Швейцарія) 1:1
Голи:
Леандро Тату, 88 - Діас, 48

Група F. В "групі смерті" визначилася перша "жертва"

У футбольній програмі дня найбільший інтерес викликали поєдинки групи "F", яку вже охрестили "квартетом смерті". На відміну від інших груп тут не було яскраво виражених фаворитів, а всі 4 учасники цілком могли боротися за путівки у плей-офф. Проте вже до екватора групового етапу 1 з команд вибула з гонки. Не сдюжив "Марсель", якому явно важкувато суперничати з більш сильними колективами. 0 очок після 3 турів практично не залишають французам шансів на успішне завершення кампанії. Напередодні "Марсель" поступився на своєму полі "Наполі". Віце-чемпіон Італії безроздільно володів перевагою, а господарям доводилося думати лише про оборону. Було зрозуміло, що неаполітанці дотиснуть суперника. Розтринькавши кілька 100% моментів, гості взялися за справу ближче до перерви. І на 42-й хвилині зіграла мадридська зв'язка Ігуаїн - Кальєхон. Перший віддав точну передачу, а другий легко розібрався із захисником "Марселя" і розстріляв ворота нещасного Манданда. А в середині другого тайму приголомшливий за красою м'яч забив Сапата. Після мереживної багатоходівки, що включила в себе класний пас Мертенса п'ятою, колумбієць обвідним ударом з-за меж штрафного послав м'яч у дальній кут. Господарів вистачило лише на гол престижу. На останніх хвилинах точний дальній удар наніс Андре Айю.

Що стосується англійців і німців, то їхня зустріч вийшла напруженою. "Каноніри" дуже хотіли порадувати Арсена Венгера, праздновавшего день народження, але їм довелося задовольнятися подарунком-краваткою. Тим не менш, наставник лондонців вважає, що його команді вдасться вийти в наступний раунд: "Група у нас дуже важка. Але ми можемо пройти в плей-офф. Нам потрібно добитися позитивного результату на виїзді".

"Марсель" (Франція) - "Наполі" (Італія) 1:2
Голи:
А. Айю, 86 - Кальєхон, 42, Сапата, 67

"Арсенал" (Англія) - "Боруссія" (Німеччина) 1:2
Голи:
Жиру, 41 - Мхітарян, 16, Левандовскі, 82

Група G. "Зеніт" здобув важливу перемогу в Порту

У цьому квартеті "Зеніт" в черговий раз зіграв досить непоказно. Вже на перших хвилинах віце-чемпіон Росії отримав чисельну перевагу: Еррера примудрився заробити другий "гірчичник". Тим не менш, Халк і компанія дуже довго не могли підібратися до воріт Елтона. Більш того, атаки "Порту" виходили навіть більш небезпечними. У недосвідченого вболівальника могло виникнути питання, а хто тут грає з чисельною перевагою? Але після перерви футболісти російського клубу додали. "Зеніт" вивести вперед міг Халк, бразилець вийшов один на один з Елтоном після помилки захисника, але пробив майже по центру воріт, та й голкіпер "Порту" зіграв вище всяких похвал. Далі почала позначатися втома господарів. І друга половина тайму пройшла на половині поля "Порту".

Тим не менш, "Зеніту" ніяк не вдавалося доводити свої атаки до логічного кінця. Штрихом, якого так не вистачало пітерцям, став Олександр Кержаков. Форвард просидів на лаві запасних до 73-ї хвилини. І за 20 хвилин ігрового часу саме він став героєм зустрічі. На 85-й хвилині невтомний Халк навісив в район воротарського майданчика, а Кержаков елегантно зрізав м'яч у дальній кут. Заключні хвилини вийшли нервовими. "Порту" притиснув "Зеніт" до воріт, а "синьо-біло-блакитні" оборонялися всіма силами. На останні атаки йшов і Елтон, але "Зеніт" вистояв, причому зробив це ціною здоров'я Юрія Лодигіна. В одному з епізодів голкіперу "Зеніту" розбили голову. Але головне, що клуб з Санкт-Петербурга здобув таку важливу перемогу. Тепер путівка в плей-офф Ліги чемпіонів стала набувати реальних обрисів. І вирішальним стане другий матч з "Порту", який пройде на Петровському.

А що стосується 1-го місця в цій групі, то його вже навряд чи кому-небудь віддасть "Атлетіко". "Матрацники" впевнено розправилися в гостях з "Аустрією". До 20-й хвилині іспанці вели з рахунком 2:0, перетворивши залишок зустрічі в порожню формальність. Початок розгрому аутсайдера поклав Руді Гарсія: захисники "Аустрії" дозволили відразу двом гравцям "Атлетіко" вийти на ворота Лінднера. Далі наступи черга Дієго Кости. Форвард поодинці протягнув м'яч зі своєї половини поля до володінь голкіпера "Аустрії", легко прибрав зі свого шляху захисника та переграв нещасного Лінднера. Господарі спробували повернутися в гру, і навіть були близькі до цього. Так, м'яч після потужного удару Хосинера ледь не зніс поперечину воріт Куртюа. Але перевага "Атлетіко" були занадто великою. І після перерви Дієго Коста встановив остаточний рахунок, оформивши дубль.

9 набраних очок і 5-очковий відрив від "Зеніту" дозволяють "Атлетіко" зосередитися на матчах Примери. Фактично, для дострокового бронювання путівки в плей-офф "матрацникам" тепер треба лише обіграти "Аустрію" в наступному матчі.

"Порту" (Португалія) - "Зеніт" (Росія) 0:1
Гол:
Кержаков, 85

"Аустрія" (Австрія) - "Атлетіко" (Іспанія) 0:3
Голи:
Рауль Гарсія, 8, Дієго Коста, 20, 53

Група I. "Селтік" знову в грі

"Селтік" готується піднести сюрприз. Спочатку здавалося, що в цій групі шотландці займуть останнє місце, а "Аякс" перейде в Лігу Європи. Однак перша очна зустріч залишилася за непоступливими шотландцями. І гості можуть звинувачувати в цьому лише себе. У першому таймі підопічні Де Бура втратили кілька непоганих нагод відкрити рахунок. А на 45-й хвилині Ван Дейк сфолив у власному штрафному майданчику, хоча жодної небезпеки воротам Силессена не було і в помині. Пенальті ідеально виконав Форрест. Після перерви гості великими силами пішли вперед, але нарвалися на 2-ий пропущений м'яч. Самарас прорвався по флангу, обіграв одного з захисників і потужно пробив по воротах. Удар грека заблокували, але м'яч відскочив до Кайялю, який з-за меж штрафного "щічкою" спрямував його у ворота. На шляху м'яча опинився все той же Ван Дейк, який вкрай невдало виставив ногу. М'яч, змінивши траєкторію, опинився в сітці. Гостей вистачило лише на те, щоб забити гол престижу. Зробив це в самій кінцівці Лассе Шоне.

"Мілан" (Італія) - "Барселона" (Іспанія) 1:1
Голи:
Робіньо, 9 - Мессі, 24

"Селтік" (Шотландія) - "Аякс" (Нідерланди) 2:1
Голи:
Форрест, 45, Кайяль, 54 - Шоне, 90.