ua en ru

Лідери США, ФРН, Великобританії і Франції закликали Президента Сирії піти у відставку

Влада США, ФРН, Великобританії та Франції виступили із закликом до президента Сирії Башара Асада погодитися на вимоги опозиції і піти у відставку, передає Reuters. Позиція ФРН, Великобританії та Франції позначена в спільній заяві трьох країн. Позицію США озвучив президент Барак Обама.

Європейський союз також приєднався до заяви світових лідерів. "ЄС вважає, що Асад втратив всю легітимність в очах сирійського народу і йому необхідно залишити владу", - заявила верховний представник ЄС з міжнародних справ і політики безпеки Кетрін Ештон.

Обама також оголосив про посилення санкцій відносно сирійських властей. США заарештували всі активи влади Сирії, що знаходяться на території Штатів. Крім того, оголошено заборону на імпорт сирійської нафти.

Санкції США стосуються п'яти нафтових держкомпаній Сирії: General Petroleum Corporation, Syrian Company for Oil Transport, Syrian Gas Company, Syrian Petroleum Company і Sytrol.

Нагадаємо, напередодні в середу, 17 серпня, Президент Сирії, лідер партії "Баас" Асад оголосив про припинення всіх військових операцій з придушення антиурядових виступів на території країни. Таку заяву сирійський лідер зробив в ході телефонних переговорів з генсеком ООН Пан Гі Муном.

Глава ООН в черговий раз закликав Асада припинити насильство щодо мирного населення. У відповідь Асад оголосив про припинення бойових дій і поліцейських операцій в країні.

Очікувалося, що в ніч на 18 серпня урядові війська, у тому числі танки, покинуть міста Дейр-ез-Зор на північно-заході країни, Хаму в центральній частині Сирії, а також Латакию - головний середземноморський порт.

Тим часом, за словами міністра закордонних справ Туреччини, сирійські війська, як і раніше в містах. Він заявив також, що в ніч на вівторок і вранці в середу в Латакії були чутні потужна артилерійська канонада і залпи танків. У порту за останні чотири дні загинули близько 40 мирних жителів, зокрема двоє громадян Палестини.

Нагадаємо, з середини березня 2011 р. у Сирії тривають масові заворушення, викликані аналогічними заворушеннями в інших країнах Близького Сходу та Північної Африки. Учасники заворушень вимагають відставки Президента Асада та проведення політичних реформ. Глава держави пішов на ряд поступок опозиції, зокрема скасував надзвичайний стан, який діяв в країні з 1963 р., і оголосив про широку амністію.

Сирійська влада жорстко присікає несанкціоновані акції протесту, в тому числі застосовуючи армійські підрозділи. Правозахисні організації заявляють, що з початку заворушень вбито близько 2600 чоловік. Втім, підтвердження цих відомостей з інших джерел поки немає. Сама сирійська влада заявляє, що до заворушень причетні терористичні угруповання.

Тим не менш, США і Євросоюз ввели ряд санкцій відносно сирійського керівництва, а Рада Безпеки ООН засудила відкрите порушення прав людини та застосування зброї проти мирних жителів.

Зокрема, раніше Пан Гі Мун виступив з різкими заявами на адресу сирійської влади. "Я рішуче засуджую застосування сили проти цивільного населення", - заявив Пан Гі Мун 1 серпня, закликавши уряд Сирії "припинити цей наступ, що супроводжується насильством".