ua en ru

Лідери СНД закликали Порошенко вирішувати з ними питання про мир на Україні

Стартував в Мінську саміт країн - членів СНД почався з обговорення українського питання.

Стартував в Мінську саміт країн - членів СНД почався з обговорення українського питання. Позицію ряду учасників зустрічі висловив президент Узбекистану Іслам Карімов, який розкритикував главу України Петра Порошенка, який не приїхав в білоруську столицю.

Карімов заявив, що напередодні дізнався про рішення українського президента відмовитися від поїздки до Мінська. За його словами, важко зрозуміти таке рішення. "Хто-небудь з цим Порошенко говорив? Лічені одиниці", - заявив він. "Якщо б він виступив сьогодні тут, то це створило б для нас ще більшу ясність з роздільною здатністю української проблеми. Але, на жаль, цього не сталося", - сказав Карімов.

"Україна є учасницею СНД, але складається враження, що Порошенко роздвоюється і ніяк не може визначитися, чи потрібно йому Співдружність", - заявив Карімов.

Український президент напередодні поговорив по телефону з президентом Білорусі Олександром Лукашенком. Порошенко попросив білоруського лідера донести позицію України до інших учасників зустрічі. Замість нього на зустріч вирушив посол в Мінську Михайло Єжель, який в ході свого виступу заявив про порушення ополченцями угоди про припинення вогню в Донецькій і Луганській областях.

У свою чергу Лукашенко відзначив серйозну загрозу для всього пострадянського простору з-за ситуації на сході України. За його словами, Україну не можна вважати локальним осередком напруги. "Бойові дії безпосередньо впливають на безпеку і підривають економічний розвиток як України, так і всього пострадянського регіону в цілому", - сказав Лукашенко.

До того ж, як зазначив білоруський президент, в даний час відбуваються спроби окремих "доброзичливців" "поховати СНД як непотрібний рудимент". Посилюються дезінтеграційні тенденції, що підривають фундамент цієї організації, сказав Лукашенко.

Білоруський президент закликав конфліктуючі сторони негайно припинити бойові дії і дотримуватися мінські домовленості. При цьому Лукашенко висловив упевненість, що вирішувати питання, що стосуються України, необхідно не в Берліні чи Мілані, а саме в рамках СНД. "Настав час відверто, по-чоловічому поговорити про долю Співдружності", - сказав білоруський президент.

Президент Росії Володимир Путін, у свою чергу, запропонував Молдові вирішити питання щодо угоди з ЄС до 2016 року. "А де ж була Молдова, чому ми з Молдовою не могли вибудувати такі відносини? Ми хотіли, неодноразово зверталися з такою пропозицією, але, на жаль, так виразної відповіді від наших молдавських колег і не отримали", - заявив Путін.

Нагадаємо, Президент Білорусі Олександр Лукашенко сьогодні на саміті СНД в Мінську закликав припинити військовий конфлікт на Донбасі.