ua en ru

Лідери Євросоюзу підтвердили, що МВФ буде проводити моніторинг економічних реформ в Італії

Лідери Євросоюзу (ЄС) підтвердили, що Міжнародний валютний фонд (МВФ) буде проводити моніторинг економічних реформ в Італії. Президент Єврокомісії Жозе Мануел Баррозу повідомив, що Італія з власної ініціативи попросила МВФ відстежувати хід економічних реформ в країні. "Я розцінюю це як свідчення того, як важливі ці реформи для Італії та єврозони в цілому", - сказав Баррозу на прес-конференції в Каннах (Франція), де проходить саміт G20.
Канцлер Німеччини Ангела Меркель привітала домовленості про моніторинг МВФ італійської програми реформ, повідомивши, що фонд буде щоквартально звітувати про хід програми, повідомляє Reuters.
Баррозу також підтвердив, що Єврокомісія буде проводити власний моніторинг модернізації італійської економіки. За його словами, перша місія експертів від виконавчого органу ЄС вирушить до Італії вже на наступному тижні.
Раніше сьогодні анонімні джерела на саміті G20 повідомили, що прем'єр-міністр Італії Сильвіо Берлусконі, який стрімко втрачає політичну підтримку у себе на батьківщині, погодився пустити в країну спостерігачів МВФ після переговорів з лідерами єврозони і Президентом США Бараком Обамою на полях каннського саміту.
27 жовтня 2011 р. на зустрічі лідерів Євросоюзу Берлусконі пообіцяв європейським колегам провести реформи пенсійної системи і трудового законодавства, прискорити реалізацію інфраструктурних проектів, модернізувати систему держуправління і приватизувати державні активи для прискорення економічного зростання і скорочення національного боргу.
Італія змушена обслуговувати величезний держборг об'ємом 1,8 трлн євро, що укупі з повільним зростанням її економіки робить країну найбільш вірогідним претендентом на звернення за міжнародною допомогою після Греції, Ірландії та Португалії, які вже отримують екстрені кредити. Італія - ​​третя за величиною економіка єврозони і четвертий найбільший позичальник у світі після США, Японії та Німеччини.