ua en ru

Лідер "Спільної справи" звинувачує "п'яту колону" в "зраді революції"

Координатор громадського руху "Спільна справа" Олександр Данилюк нелегально покинув Україну і зараз знаходиться в Лондоні. Раніше країну на чартерному рейсі покинули дружина і дочка Данилюка. Інформацією про від'їзд Данилюк поділився на своїй сторінці у Фейсбуці.

"На жаль, Майдан не є безпечним місцем. Контрреволюційна п'ята колона від гальмування революції перейшла до її придушення. Під прикриттям масок та окремих опозиціонерів на Майдан просочилися представники режимоохоронних органів", - написав Данилюк.

31 січня Данилюк потрапив в базу розшуку правоохоронців, він значиться як особа, що переховується від органів досудового слідства. В якості запобіжного заходу значиться утримання під вартою. Олександр звинувачується в скоєнні злочину, передбаченого частиною 2 статті 294.

Активісти "Спільної справи" вирізнялися вкрай радикальними діями в період протистояння в центрі Києва: вони захоплювали будівлі міністерств юстиції, енергетики та агропромполітики.

Дії "Спільної справи" неодноразово засуджували представники опозиції і звичайні протестувальники, а самого Данилюка звинувачували у провокаціях. Екс -міністр МВС, опозиціонер Юрій Луценко назвав дії Данилюка не узгодженими з Майданом. Нардеп з фракції "Батьківщина", комендант Будинку профспілок Степан Кубів звинуватив соратників у провокаціях. Метою захоплення будівель Кубів вважає дискредитацію опозиції і прагнення радикалів змусити владу ввести в країні надзвичайний стан.

Лідер фракції "УДАР" Віталій Кличко безуспішно намагався вести переговори з представниками "Спільної справи" після захоплення будівлі Мін'юсту на вул. Городецького про звільнення приміщення.

Особливо гострі протистояння спостерігалися між активістами "Спільної справи" і представниками ВО "Свобода" через конкуренцію, що виникла між цими силами. За повідомленнями прес-служби "Свободи", саме представники об'єднання примусили Данилюка і його соратників покинути захоплену раніше будівлю Мінагропромполітики і Мін'юсту.

Учасники операції зі звільнення будівлі міністерства АПК назвали її штурмом, в ході якого постраждали люди. Один з учасників подій був поранений з травматичної зброї.