ua en ru

Лідер Північної Кореї готовий відмовитися від ядерних ракет

Лідер Північної Кореї готовий відмовитися від ядерних ракет Фото: Кім Чен Ин (kcna.kp)

КНДР може відмовитися від ядерної зброї, якщо Вашингтон зможе гарантувати безпеку для країни

Лідер Північної Кореї (КНДР Кім Чен Ин готовий відмовитися від ядерних випробувань і почати переговори з США про роззброєння, якщо Вашингтон зможе гарантувати безпеку. Про це повідомляє The New York Times з посиланням на заяви офіційних осіб Південної Кореї.

"Північнокорейська сторона чітко заявила про свою готовність до денуклеаризації (скорочення арсеналів ядерної зброї, - ред.)", - йдеться в заяві.

Згідно з інформацією видання, в заяві йшлося, що це дало зрозуміти, що у Кім Чен Ина не буде жодних підстав тримати ядерну зброю у разі ліквідації військової загрози для КНДР і забезпечення її безпеки.

Джерела The New York Times відзначають, що представники КНДР і Південної Кореї домовилися про зустріч лідера КНДР і президента Південної Кореї Мун Чже Іна. За попередніми даними, переговори відбудуться в квітні.

Зазначимо, що Південна Корея відправила переговірників в Північну Корею вперше за десять років.

Нагадаємо, раніше лідер Північній Кореї зустрівся з делегацією з Південної Кореї, на якій заявив про бажання поліпшення відносин між країнами. Кім Чен Ин висловив принципову волю і тверде бажання просувати міжкорейські відносини і відкривати нову історію об'єднання батьківщини.

Повідомлялося, що південнокорейська делегація на чолі з керівником Управління національної безпеки Чун Юй Юному вирушила в Пхеньян у понеділок. Керівник делегації обмінявся поглядами на тему ослаблення гострої військової напруженості на Корейському півострові і активізацією різнобічного діалогу, контактів, співпраці та обміну.

Північна Корея пообіцяла ніколи не відмовлятися від того, що вона називає суттєвим стримуючим фактором проти ворожості США. Пхеньян не проводив ніяких ядерних або ракетних випробувань з листопада.