ua en ru

Лідер Гонконгу не виключає застосування сили проти демонстрантів

Глава адміністрації Гонконгу Лян Чжэньин заявив, що влада буде продовжувати намагатися налагодити діалог з демонстрантами, однак не виключається застосування сили, щоб розігнати рух, що вийшов, на його думку, з-під контролю.

Глава адміністрації Гонконгу Лян Чжэньин заявив, що влада буде продовжувати намагатися налагодити діалог з демонстрантами, однак не виключається застосування сили, щоб розігнати рух, що вийшов, на його думку, з-під контролю. Про це лідер Гонконгу заявив сьогодні, 12 жовтня, в інтерв'ю місцевому телеканалу TVB ,передає Reuters.

Лян Чжэньин відмовився подавати у відставку і заявив студентам-мітингувальникам, що їх продемократичний рух вийшов з-під контролю. Він сказав, що блокування центральній частині міста не може тривати нескінченно.

Він зазначив, що його уряд буде продовжувати намагатися налагодити діалог зі студентськими лідерами, але не виключив застосування "мінімальної сили", щоб очистити територію.

Останні кілька тижнів "довели, що масовий рух легко почати, але важко зупинити", сказав він.

Лян Чжэньин також попередив, що немає "жодних шансів", що китайська влада змінить серпневе рішення про обмеження демократії в Гонконзі.

Нагадаємо, приводом для масових протестів в Гонконгу стала відмова китайських властей від проведення в 2017 р. вільних демократичних виборів глави адміністрації. Влітку активісти провели онлайн-референдум, в якому взяли участь близько 800 тис. осіб, що виступили за вільні вибори, але Пекін проігнорував результати голосування.

У ніч на 28 вересня лідер опозиційного руху Occupy Central, професор права університету Бенні Тай оголосив про початок акції непокори. Occupy Central вдалося вивести на вулиці десятки тисяч людей, значну частину їх складають студенти.

Після переговорів лідерів протесту з офіційними властями, учасники акцій протесту почали частково розбирати барикади біля входу в будівлю міської адміністрації.