ua en ru

Лібералізація ринку експорту електроенергії принесла Україні додатково близько 1,7 млрд дол., - Зукоскі

В умовах несприятливої кон'юнктури на світових ринках і падіння зовнішнього попиту на українські товари та послуги експорт електроенергії набуває особливе значення для економіки України. Про це заявив президент Американської торгової палати в Україні Хорхе Зукоскі, коментуючи інформацію про те, що Україна в січні-вересні 2013 року збільшила експорт електроенергії в порівнянні з аналогічним періодом 2012 року на 4,2% - до 7,455 млрд кВт.год.

"Зростання експорту товарів і послуг з України фактично зупинився, а у фізичних обсягах навіть знижується. Тому в таких умовах значимість експорту електроенергії для економіки особливо висока. Його зростання дозволило залучити в країну додаткову валюту - надходження від експорту збільшилися з 200 млн доларів в 2010 року до 624 млн доларів в 2012 році", - повідомив Хорхе Зукоскі.

Також президент Американської торгової палати зазначив, що зростання експорту електроенергії забезпечує як податкові відрахування до бюджетів всіх рівнів, так і стабільну роботу підприємств енергетики і вугільної галузі. За його словами, у 2012 році для експорту електроенергії генеруючі компанії України виробили і реалізували ДП "Енергоринок" 9,7 млрд кВт.год, забезпечивши попит на 6-7 млн тонн вугілля.

Хорхе Зукоскі зазначив, що після переведення експорту електроенергії на аукціонну основу в 2009 році була забезпечена основа для його розширення і диверсифікації ринків збуту.

"Завдяки лібералізації та впровадження ринкових механізмів при експорті електроенергії, за чотири роки з моменту його перекладу на аукціонну основу країна отримала додатково близько 1,7 млрд доларів", - зазначив американський експерт.

Зукоскі також підкреслив важливість реформи енергоринку, яка дозволить Україні нарощувати експорт електроенергії в подальшому.

"Сьогодні пропускні здатності ліній електропередач в напрямку Європи використовуються практично на 100%. Реформа дозволить залучити інвестиції в інфраструктуру і модернізацію експортних потужностей. Зростання експорту дозволить додатково завантажити генеруючі підприємства і забезпечити збут вугілля, а також зміцнити позиції України як експортера електроенергії на європейському ринку", - упевнений президент Американської торгової палати.

При цьому він вказав, що за Україною в останні роки і так закріпився імідж надійного партнера в поставках електроенергії.

"Електроенергія - це товар соціально-значимий, тому важливо зберігати стабільність поставок навіть у випадку технічних збоїв. Наприклад, коли у лютому 2011 року через поломки трансформатора на Бурштинській ТЕС скоротилася потужність поставок у напрямку Угорщини, Словаччини та Румунії, незважаючи на форс-мажор, один з членів Американської торгової палати - компанія ДТЕК - виконала контрактні зобов'язання перед споживачами, закупивши необхідний обсяг електроенергії на зовнішніх ринках", - нагадав Хорхе Зукоскі.