ua en ru

Для лікування ускладнень грипу у Києві лікарні забезпечили апаратами ШВЛ

Для лікування ускладнень грипу у Києві лікарні забезпечили апаратами ШВЛ Фото: КМДА

Для ефективного лікування небезпечних ускладнень грипу столичні лікарні забезпечено сучасними апаратами штучної вентиляції легень (ШВЛ). Про це повідомив заступник голови КМДА Микола Поворозник.

"Проаналізувавши події минулого року, коли кияни потерпали здебільшого від таких ускладнень грипу, як вірусна пневмонія, ми дійшли висновку, що апарати ШВЛ, яких у наших медзакладах було недостатньо, просто незамінні для порятунку таких хворих. Тож цього року на їх закупівлю столична влада виділила з бюджету міста понад 29 млн грн", – розповів Микола Поворозник.

За його словами, апарати штучної вентиляції легень вже поставлено у Київські міські дитячі клінічні лікарні № 1 і № 2, та Київську міську дитячу інфекційну лікарню. На черзі – відділення анестезіології та інтенсивної терапії Київських міських клінічних лікарень №№ 3, 4, 9, 17 та Олександрівської клінічної лікарні м. Києва.

"Впевнений, що з новим обладнанням нам вдасться мінімізувати ризики від таких ускладнень грипу, як тяжкі пневмонії. Сподіваюся, що це також допоможе уникнути летальних випадків", – наголосив Микола Поворозник.

Апарат ШВЛ здійснює примусову подачу повітря, забезпечує насичення крові киснем і видалення з легень вуглекислого газу. При цьому в дихальних шляхах і легенях створюється позитивний тиск, що доволі часто для хворого є єдиним шансом на порятунок.

Медики нагадують, що успіх протистояння грипу та ГРВІ залежить не лише від дій лікарів, а й від самої людини.