ua en ru

Лавров застеріг ЄС від спроб нав'язливого посередництва в Україні

Міністр закордонних справ РФ Сергій Лавров застеріг європейських політиків від спроб "нав'язливого посередництва" щодо ситуації в Україні.

Міністр закордонних справ РФ Сергій Лавров застеріг європейських політиків від спроб "нав'язливого посередництва" щодо ситуації в Україні. Про це він заявив на прес-конференції.

"Ми підтверджуємо, що ситуація повинна бути врегульована в рамках конституційних прерогатив чинної влади України та застерігаємо від спроб нав'язливого посередництва. Такі спроби ми не раз спостерігали наші європейські партнери, як мені здається, вже досить "напосредничались". Закликаємо всіх в даній ситуації поставити інтереси України, її народу вище власних геополітичних задумів", - заявив Лавров в ході відбулася напередодні прес-конференції.

На думку глави російського зовнішньополітичного відомства, багато західні країни несуть відповідальність за те, що відбувається в Україні, так як вони заохочували дії опозиції поза правового поля, навіть безпосередньо часом загравали з бойовиками, ставили ультиматуми, погрожували санкціями і продовжують це робити і, за великим рахунком, заохочували провокаційні дії". "При цьому вони досить наполегливо, послідовно і сором'язливо йшли від принципових оцінок дій екстремістів, включаючи їх неонацистські та антисемітські прояви - на що ми неодноразово звертали їх увагу та попереджали про крайню небезпеку подібного роду "страусиної" позиції", - вважає Лавров.

Глава МЗС РФ уточнив, що останнім часом в Україні щодня перебували представники європейських країн і США. "Що вони там робили в контактах з урядом, опозицією? Судячи за повідомленнями ЗМІ, були контакти і з радикалами. Вони постійно проводили час на Майдані. Я вважаю - і це довело життя - таке посередництво шкідливим. Нав'язливість завжди призводить до небажаних результатів. Ми будемо підтримувати будь-які форми зовнішнього сприяння врегулюванню кризи чинною владою на Україні в рамках українського конституційного поля. Але, повторю, вирішувати повинні влада і опозиція, яка представляє певну частину населення у Верховній Раді. Нав'язуватися, як це намагаються надто настирливо робити наші західні партнери, ми не хочемо і іншим не радимо. Це тільки шкодить справі", - підкреслив він.

За словами міністра, російська влада неодноразово застерігали українських колег від подібного розвитку подій. "На жаль, всі досягнуті домовленості, коли керівництво України продемонструвало добру волю, готовність шукати компроміси і виконало свою частину зобов'язань, були зірвані опозиціонерами-радикалами, які організували "похід" на Верховну Раду", - сказав глава МЗС.

На його думку, те, що відбувається на Україні, є спробою державного перевороту і силового захоплення влади. "Безумовно, вина лежить на екстремістах, які всі ці тижні і місяці прагнули довести ситуацію до силового сценарію. Серйозна частка відповідальності лежить і на опозиціонерах, які відмовлялися від компромісів, які висували вимоги до влади поза рамками правового поля і в підсумку опинилися не в змозі виконати домовленості, в тому числі й в Раді", - впевнений Лавров.