ua en ru

Лавров підтвердив, що позаблоковий статус України - це принципове питання для РФ

Міністр закордонних справ Російської Федерації Сергій Лавров заявив, що питання про позаблоковий статус України є принциповим для РФ. Про це Лавров заявив в інтерв'ю телеканалу ТВЦ.

Міністр закордонних справ Російської Федерації Сергій Лавров (на фото) заявив, що питання про позаблоковий статус України є принциповим для РФ. Про це Лавров заявив в інтерв'ю телеканалу ТВЦ.

"Для нас це принципове питання. Ми переконані, що той вибір, який закріплений в українському законодавстві, відповідає інтересам українського народу, відповідає законним інтересам усіх сусідів і партнерів України і відповідає інтересам європейської безпеки. І у нас є запевнення наших західних партнерів, що вони прекрасно розуміють значення позаблокового статусу України для безпеки у Євроатлантиці", - заявив глава російського МЗС.

"Прем'єр-міністр України Яценюк виступив з ініціативою внесення документа на розгляд уряду про відмову від позаблокового статусу України і про те, щоб взяти курс на вступ до НАТО, рівно в той момент, коли узгоджувалися мінські домовленості. Це був прямий афронт Президенту", - зазначив Лавров.

Як заявив учора Президент України Петро Порошенко на міжнародному форумі YES в Києві, Україна має стати провідним союзником США за рамками НАТО.

1 вересня генеральний секретар НАТО Андерс Фог Расмуссен повідомив на прес-конференції у Брюсселі про те, що питання про скасування позаблокового статусу України буде розглянуто після виборів до Верховної Ради 26 жовтня. Раніше генсек альянсу заявив, що Україна має шанс стати членом НАТО.

Наприкінці серпня 2014 р. Кабмін України зареєстрував у Верховній Раді законопроект про відновлення курсу на членство України в НАТО. Законопроект пропонує виключити зі статті 11 закону України "Про основи внутрішньої і зовнішньої політики" положення про дотримання Україною політики позаблоковості, "що означає неучасть України у військово-політичних союзах".