ua en ru

Лавринович: Зауваження ВК щодо виборчої системи не може бути врахованим, оскільки "це є внутрішньою справою країни"

Зауваження Венеціанської комісії щодо необхідності запровадження виборчої системи, яка складається з пропорційної системи на основі відкритих списків та множинних регіональних виборчих округів не може бути врахованим, оскільки "це є внутрішньою справою країни". Такою є відповідь міністра юстиції України Олександра Лавриновича на зауваження Венеціанської комісії щодо проекту Закону "Про вибори народних депутатів України", яка є у розпорядженні РБК-Україна.
"Кодекс належної практики у виборчих справах, ухвалений Венеціанською комісією на її 52 пленарній сесії (Венеція, 18-19 довтня 2002 року), не містить застережень щодо порядку висування кандидатів на виборах та характеру виборчої системи. Це є внутрішньою справою країни", - зазначає міністр у своїх пропозиціях до Венеціанської комісії.
У відповідь на ще одну вимогу Венеціанської комісії до законопроекту, в якій вказується, що "стаття 9 забороняє всім громадянам, яким було пред'явлене обвинувачення у скоєнні навмисного злочину, бути призначеним або обраним до парламенту, окрім випадків скасування вироку", і тому Венеціанська Комісія рекомендує, щоб це обмеження було вузько визначено для застосування лише для осіб, яким було пред'явлене обвинувачення в скоєнні тяжких злочинів, міністр відповідає, що це зауваження комісії не може бути врахованим, оскільки вказана "норма законопроекту повністю відтворює частину 3 статті 76 конституції України, яка визначає обмеження щодо кандидата в депутати".
Також міністр не вважає за необхідне враховувати зауваження ВК щодо "непотрібності" ст. 9 законопроекту, де встановлюється право бути обраним за умови проживання на території України протягом останніх п'яти років. На думку членів Венеціанської комісії "ця норма є надмірною та непотрібною", і треба скоротити терміни вимоги щодо тривалості проживання на території України. На думку Лавриновича, ця норма законопроекту "повністю відтворює частину другу статті 76 конституції України, яка визначає кваліфікаційні вимоги до кандидата в депутати".