ua en ru

Лавринович виступає проти запровадження в Україні можливості вибору місцевих суддів громадами

Голова Вищої ради юстиції України (ВРЮ) Олександр Лавринович виступає проти запровадження в Україні можливості вибору місцевих суддів громадами. Про це він заявив в інтерв'ю радіо "Свобода".

"Норма справді вже була, правда не прямих виборів, тобто не громада обирала, а обирали міські ради. Я пам'ятаю той час, коли 100% депутатів всього політичного спектру - від крайнього лівого до крайнього правого - впевнилися в тому, що це треба змінити. Оскільки воно не просто погано працює, воно є проблемним для держави. І це було не так давно - 1996 року", - зазначив він.

Коментуючи, що саме не сподобалося у цій практиці, Лавринович відповів: "Не подобалися наслідки, практика роботи суддів і судів".

При цьому, на його думку, варто звернути увагу на те, що ніде в Європі немає виборності суддів, є в окремих штатах Америки.

Зазначимо, деякі народні депутати наразі виступають з пропозицією надати громадам можливість вибирати місцевих суддів, мотивуючи це тим, що обрані таким чином судді відчуватимуть більше відповідальності.