ua en ru

Лавринович прийняв присягу члена ВРЮ

Міністр юстиції України Олександр Лавринович прийняв присягу члена Вищої ради юстиції. Лавринович склав присягу у ході пленарного засідання Верховної Ради України (ВР).

Міністр юстиції України Олександр Лавринович (на фото) прийняв присягу члена Вищої ради юстиції. Лавринович склав присягу у ході пленарного засідання Верховної Ради України (ВР).

Олександр Лавринович був обраний членом ВРЮ за квотою ВР 2 липня. Також членами ВРЮ були обрані судді Володимир Колесниченко та Віталій Кузьмишин, які прийняли присягу у ході вчорашнього пленарного засідання.

Виходячи з рішення Ради щодо включення Олександра Лавриновича до складу ВРЮ, він повинен бути звільнений з поста міністра юстиції, оскільки не має права поєднувати посади. Зазначимо, що Лавринович і так мав право входити у ВРЮ як міністр юстиції. Експерти пов'язують такий крок міністра швидким звільненням з посади.

Нагадаємо, що два з трьох членів ВРЮ від ВР повинні бути професійними суддями. Екс-голова ради Володимир Колесніченко та голова Вінницького апеляційного адміністративного суду Віталій Кузьмишин відповідають цій вимозі.

Нагадаємо, 16 травня, на засіданні ВРЮ склали повноваження голова ради Володимир Колесніченко і заступник голови ВРЮ Лідія Ізовітова. Крім того, зі складу ВРЮ були виключені Валерій Бондик, Володимир Завальнюк і Петро Пилипчук.

Вища рада юстиції - колегіальний, незалежний орган, відповідальний за формування високопрофесійного суддівського корпусу, а також за прийняття рішення щодо порушень суддями і прокурорами вимог щодо несумісності та у межах своєї компетенції - про їх дисциплінарну відповідальність. ВРЮ має право внесення подання про призначення суддів на посади або про звільнення їх з займаних посад.

Вища рада юстиції складається з двадцяти членів. Верховна Рада, Президент України, з'їзд суддів України, з'їзд адвокатів України, з'їзд представників юридичних вищих навчальних закладів та наукових установ призначають до Вищої ради юстиції по три члени, а всеукраїнська конференція працівників прокуратури - двох членів Вищої ради юстиції.