ua en ru

Лавра відзначила 25 років з дня відродження

"Двадцяте століття було дуже важким для нашої Церкви. Закривалися й руйнувалися храми, монастирі, боголюбивий народ не міг вільно сповідувати свою віру. У цей період нечуваних утисків сотні і сотні тисяч людей, исповедовав Христа, прийняли мученицьку кончину за Господа. Києво-Печерська Лавра першою прийняла тяжкий удар безбожників. На довгі роки свята обитель була закрита й перетворена в атеїстичний музей. Але Господь не залишає своїх вірних чад без розради і в день, коли Церква святкує пам'ять преподобного Онуфрія Великого, 25 червня, у 1988 році, після 27-річної перерви, лампада чернечого молитви знову засяяла на стародавніх Київських пагорбах. В той день в обителі звершили Божественну літургію".

В день, коли виповнюється 25 років з дня відродження чернечого життя у Лаврі, братія монастиря зібралися в храмі преподобних Антонія і Феодосія Печерських (Трапезному). Урочисту Божественну літургію у співслужінні єпископів: Шепетівського і Славутського Діонісія та Фастівського Даміана, звершив намісник Києво-Печерської Лаври митрополит Вишгородський і Чорнобильський Павло.

На завершення до братії та прихожан монастиря звернувся єпископ Даміан, який є першим пострижеником відродженої обителі: "Брати і сестри! Для святої Лаври сьогодні ювілейний день. Рівно 25 років тому монастир був знову відкритий і на його території відновилися богослужіння. Не випадково, що така знаменна подія здійснилося в день, коли Свята Церква ублажає Пречисту Діву в Її образі "Достойно є" і звершує пам'ять преподобного Онуфрія великого - одного з засновників чернецтва на землі. Радіє сьогодні Афон, торжествує Православна церква в Україні".