ua en ru

Лауреати загальнонаціональної програми "Людина року-2017" в номінації "Промисловець року"

Лауреати загальнонаціональної програми "Людина року-2017" в номінації "Промисловець року"

Дмитро Иограчев

Генеральний директор ПАТ "Одескабель"

Лауреати загальнонаціональної програми "Людина року-2017" в номінації "Промисловець року"

Кандидат технічних наук, доцент Одеського Національного Політехнічного Університету (2000 р.); Лауреат Державної премії України в галузі науки і техніки (2001 р.); Заслужений працівник промисловості України (2002 р.); нагороджений Почесним знаком Президента Болгарії за зміцнення зв'язків між Болгарією і Україною (2003 р.); володар Почесної відзнаки за особистий внесок у розвиток вітчизняної промисловості (2003 р.); нагороджений орденом ім. Р. Р. Маразлі III ступеня Одеського міського голови, Переможець Всеукраїнського конкурсу на звання "Кращий роботодавець року - 2003"; Почесний зв'язківець України (2004 р.); нагороджений орденом "За заслуги" III-го ступеня (2007 р.); нагороджений Почесною грамотою Верховної Ради України за особисті заслуги перед українським народом (2009 р.); нагороджений почесним знаком Федерації роботодавців України "За заслуги".

Три головних події 2017 року по Вашій версії:

1) Випуск абсолютно нового, для нашого підприємства, і перспективного для галузі, види кабелю, - медножильного кабелю, відомого як Solar Cable.

2) Запуск нового обладнання, яке дозволило випускати новий вид кабелю, а також збільшити ефективність і якість випуску традиційної номенклатури продукції.

3) Призначення почесним консулом Болгарії в місті Кропивницький, Кіровоградської області. Я, будучи етнічним болгарином, бачу проблеми, що виникають на шляху збереження болгарської культури і духовності. Мені хочеться бачити процвітання своїх рідних місць, і я намагаюся робити посильні кроки для збереження своєї малої батьківщини, для розвитку і успішного взаємодії української та болгарської культур. Тому призначення мене на посаду почесного консула Болгарії в місті Кропивницький– це велика честь і велика відповідальність.

Ваша "Формула успіху": Для того, щоб бути успішним потрібно уникати людей, які сумніваються в тобі.

Ким Ви мріяли стати в дитинстві?: Директором

чи Є у Вас мрія, що поки не здійснилась?: Мрію бачити місто, в якому живу і працюю, – Одесу – квітучою, багатою, з сучасною розвиненою інфраструктурою і працюючими підприємствами, а її мешканців – щасливими і успішними. Мрії збуваються, і ця моя мрія повинна здійснитися найближчим часом, упевнений в цьому.

Говорячи слово УСПІХ, який сенс Ви в нього вкладаєте?: Не думаю, що досягаючи успіху можна залишатися байдужим. Будь-яку справу успішно існує тільки за умови, що в нього вкладають душу, енергію, знання, вміння і досвід. Це і є відповідь – бути успішним – значить не бути байдужим.

Що є сьогодні найголовнішим у роботі керівника промислового підприємства? Що дає можливість бути лідерами промислової галузі?: Основне – це професіоналізм і взаєморозуміння всіх учасників процесу, спрямованого на досягнення поставленої мети. Я переконаний, що якщо ти відповідальний керівник, то розумієш важливість і значимість кожного співробітника. Розумієш, що від його задоволеності роботою та умовами праці залежить добробут всієї команди, а значить і всього підприємства.

Ваш улюблений афоризм?: Песиміст бачить труднощі в кожній можливості, а оптиміст – можливість у кожній труднощі.

Хто для Вас приклад в бізнесі?: Мабуть, у житті кожного з нас є така людина, яка стає, наче, орієнтиром: у справах, вчинках, у складних ситуаціях. Для мене така людина – академік, професор, президент міжнародної асоціації "Інтеркабель" - Пєшков Ізяслав Борисович. Ізяслав Борисович все життя пропрацював в кабельній галузі, завдяки йому я став кабельщиком, завдяки його підтримці – керівником кабельного заводу. Він для мене приклад, і не тільки в бізнесі.

Яку галузь Ви вважаєте зараз головною для України?: В енергетиці я б виділив альтернативні джерела енергії. Як приклад: сонячна фотоелектрична промисловість привертає велику увагу як найбільш перспективна, екологічно безпечна для навколишнього середовища і незалежна галузь, і очікується, що вона буде відігравати важливу роль у вирішенні глобальних енергетичних і екобіологіческіх проблем. Я вважаю, що різні області, пов'язані з альтернативними джерелами енергії треба розвивати. За цим – майбутнє.

Якою справою Ви зайнялися б, якби жили сто років тому?: Можливо, медициною. Допомагати людям – у всі часи актуально. А хто зробить це краще, ніж хороший, кваліфікований лікар?

Якщо щастя не в грошах, то в чому?: Звучить, можливо, дещо банально. Але для мене: "Щастя – це коли з радістю йдеш на роботу і з радістю повертаєшся додому". Моя сім'я – одна половина мого серця, а робота і колектив – інша його половина.

Продовжіть фразу "Дайте мені точку опори і я... прокладу наш кабель по всьому світу. І це не тому, що я керівник кабельного заводу. По – перше, в якості нашого кабелю я абсолютно впевнений, а по друге – сьогодні кабель несе світло, енергію, інформацію, безпека. Він робить життя людей простіше, зручніше, швидше. Він, буквально, з'єднує людей. Сьогодні кабель – це символ прогресу, так от, я б цей прогрес максимально прискорила.

Яка риса характеру – Ваш головний недолік?: Іноді надмірно марно довіряю людям. Ніяк не можу звикнути, що людина може пообіцяти і не зробити.

чи Є у Вас улюблена книга?: Так, є. "Під ярмом", автор – знаменитий болгарський письменник і драматург Іван Вазов.

З ким із історичних особистостей Ви могли б потоваришувати, якщо б були його сучасником?: Особисто мені імпонують люди діяльні, здатні на вчинки далекоглядні. Ось, приміром, міський голова Одеси, Григорій Маразлі – 30 років свого життя присвятив благоустрою рідного міста.

Думаю, ми могли б з ним знайти спільні теми для розмови і для співпраці.

Яке чудо світу Ви хотіли б перенести в своє рідне місто? Що б воно символізувало?: Одеса – унікальна. Це місто з його неунывающими, діяльними, талановитими жителями і дивовижною атмосферою претендує на звання окремого дива світу.

якби Ви відкрили нову планету, як би Ви її назвали?: Катерина.

Моя друга половина, моя дружина, Катерина Георгіївна, для мене вже багато років – та планета, навколо якої крутиться моє життя. Її підтримка – той фундамент, на якому будується благополуччя і успіх.

Уявіть, що до Вас в гості приїхав Президент Америки з проханням показати Україну. Куди б Ви його запросили на екскурсію?: В Одеський Оперний театр. Будівля Одеського Національного академічного театру опери та балету – це один з архітектурних символів міста, предмет особливої гордості одеситів. Ну, і звичайно ж на завод "Одескабель".

Яке зайняття для Вас - найкращий відпочинок?: Спорт. Кілька років тому відкрив для себе великий теніс. Активна, емоційна, рухлива гра. Вона дає можливість хоч на декілька годин відключитися від поточних питань і, що важливо, дає змогу бути у формі і тримати удар – у всіх сенсах.

Олег Корнецький

Генеральний директор ПАТ "Дніпровагонмаш"

Лауреати загальнонаціональної програми "Людина року-2017" в номінації "Промисловець року"

Три головних події 2017 року по Вашій версії: збільшення обсягів виробництва у два рази; створення вагона - хопера для перевезення зерна 19-4152 (аналогів йому немає); розширення умовного номера підприємства (отримано право на виконання капітального ремонту вагонів).

Життєві принципи, які допомагають Вам досягти поставленої мети: Бажання досягти успіху, наполегливість.

Ким Ви мріяли стати в дитинстві?: Інженером

чи Є у Вас мрія, що поки не здійснилась?: Мрія повинна бути завжди. Найближча мрія - побувати в Японії.

Бути сьогодні успішним – це... бути затребуваним і оціненим в житті людиною.

Що є сьогодні найголовнішим у роботі керівника промислового підприємства? Що дає можливість бути лідерами промислової галузі?: Вміння організовувати людей. Наявність команди однодумців.

Ваш улюблений афоризм?: Дорогу здолає той, хто йде.

Хто для Вас приклад в бізнесі?: Тігіпко Сергій Леонідович.

Яку галузь Ви вважаєте зараз головною для України?: Металургія.

Якою справою Ви зайнялися б, якби жили сто років тому?: Сто років тому - ловив рибу, двісті років тому – дипломатом.

Якщо щастя не в грошах, то в чому? А якщо таки в грошах, то чому?: В їх кількості. Відносна незалежність.

Що було першим, що Ви створили своїми руками?: Рогатка.

Продовжіть фразу "Дайте мені точку опори... не віддам її нікому.

Яка риса характеру – Ваш головний недолік?: Терпіння.

чи Є у Вас улюблена книга?: "Сеґун" Джеймс клавелл.

З ким із історичних особистостей Ви могли б потоваришувати, якщо б були його сучасником?: Омар Хайям.

Яке чудо світу Ви хотіли б перенести в своє рідне місто? Що б воно символізувало?: Висячі сади Семіраміди як символ процвітання.

якби Ви відкрили нову планету, як би Ви її назвали?: Ольга.

Уявіть, що до Вас в гості приїхав Президент Америки з проханням показати Україну. Куди б Ви його запросили на екскурсію?: До Львова.

Яке зайняття для Вас – найкращий відпочинок?: Ice microfishing.

В'ячеслав Яворський

Директор ПАТ "Кременчуцький завод технічного вуглецю", Заслужений працівник промисловості України.Лауреати загальнонаціональної програми "Людина року-2017" в номінації "Промисловець року"

Три головних події 2017 року по Вашій версії: успішне проходження ресертифікаційного аудиту на відповідність системи менеджменту якості підприємства вимогам МС ISO 9001, підготовка до аудиту за IATF – 16949;

рекордно високий рівень виробництва і реалізації технічного вуглецю за останнє десятиріччя; визнання нашого підприємства, за оцінкою Національного бізнес-рейтингу, "Лідером 2017 року"

Ваш життєвий девіз?: Немає безвихідних ситуацій, з кожної є мінімум два виходи.

Ким Ви мріяли стати в дитинстві?: Спочатку лікарем, потім – водієм-далекобійником.

чи Є у Вас мрія, яка не здійснилася?: Не відношу себе до мрійникам. Бачу мету – йду до її досягнення. А бажання – ті ж, що і у всіх людей: бачити дітей здоровими, щасливими, успішними; щоб близькі мені люди були здорові і щасливі і, взагалі, я хочу всім побажати щастя – це ємне поняття включає в себе практично все.

Бути сьогодні успішним – це ... ніколи не зупинятися: піднімати планку" і долати висоту, не ігноруючи дрібниць. Заняття бізнесом – все одно, що їзда на велосипеді: якщо не рухаєшся – падаєш.

Що є сьогодні найголовнішим у роботі керівника промислового підприємства? Що дає можливість бути лідерами промислової галузі?: Бути професіоналом і залишатися людиною; згуртувати команду, яка вірить в перемогу і до неї йде.

Ваш улюблений афоризм: Ніколи не кажи "ніколи"! (Чарльз Діккенс)

Хто для Вас приклад в Бізнесі?: Приклади з історії – поняття умовне: "кожному овочу – свій час і черга". Можна назвати і Генрі Форда, і Стіва Джобса... Реально для мене приклад – наш голова Наглядової ради Мирослав Балдис: успіх, людяність, увага до дрібниць. Це не лестощі, мені дійсно приємно працювати рука об руку з цією людиною. Я багато чому вчуся у нього. Намагаюся також вчитися і у моїх колег: і по заводу, і по правлінню міської асоціації роботодавців. У професіоналізмі немає фіксованої вершини, після досягнення якої можна "почивати на лаврах". Керівництво підприємством (як, втім, і будь-якою іншою організацією), — це процес, а процесу необхідне постійне вдосконалення.

Яку галузь Ви вважаєте головною для України?: Складно відповісти однозначно – "всі професії потрібні, всі професії важливі". І в України є потенціал. Але пріоритет я б відніс IT-технології, нано-технології, що дозволить швидко розкрити цей потенціал. Чорнозем, аграрний сектор, ліси – вони у нашої країни є, їх треба лише доводити до кінцевого продукту, а не вивозити дешевим сировиною за безцінь.

Якою справою Ви зайнялися б, якби жили сто років тому?: Сто років тому я б відповів на це питання, виходячи з ситуації, в якій знаходився. Але сто років тому не було ще програми "Людина року".

Якщо щастя не в грошах, то в чому? А якщо таки в грошах, то чому?: Кажуть, "щастя не в грошах, а в їх кількості". Я Телець за гороскопом і схильний гроші все-таки вважати, але ніколи вони не були для мене фетишем. Гроші потрібні для реалізації інших завдань. Сомерсет Моем говорив, що "гроші – це шосте відчуття, без якого інші п'ять марні". І, якщо вже так детально розглядати цю тему, варто пам'ятати ще одне відоме вираження: "Багато втратили здоров'я, намагаючись заробити всі гроші, які можна заробити. А потім втратили всі гроші, намагаючись повернути здоров'я".

Що було першим, що Ви створили своїми руками?: Паперовий літачок. А шлях від паперового літачка до слюсаря-ремонтника 5-го розряду може оцінити той, хто розуміє різницю.

Продовжіть фразу "Дайте мені точку опори, і я ... Дайте мені точку опори, і я її використовую для ривка вперед.

Яка риса характеру – Ваш головний недолік?: Ймовірно, зайва м'якість характеру. У сучасному бізнесі, напевно, потрібно бути більш жорстким, але я у своїй роботі звик довіряти людям, їх досвіду, професіоналізму і порядності.

чи Є у Вас улюблена книга?: "Майстер і Маргарита" Михайла Булгакова, "Дванадцять стільців", "Золоте теля" В. Ільфа і Є. Петрова, повне зібрання "Законів Мерфі". Я люблю читати, цікавих книг багато, але я назвав прочитані по кілька разів.

З ким із історичних особистостей Ви могли б потоваришувати, якщо б були його сучасником?: Хотілося б з Вінстоном Черчіллем. Це людина, якого можна цитувати нескінченно: "Все, чого я хотів, — це згоди з моїми бажаннями після конструктивної дискусії", - яскравий приклад "розгулу демократії".

Яке чудо світу Ви хотіли б перенести в своє рідне місто? Що б воно символізувало?: Це вже навіть звучить якось сильно споживацьки. Чудо світу тому і диво світу, що знаходиться там, де воно виникло і це надбання "світу", тобто - світове. А наше місто і так прекрасне диво на березі Дніпра. Треба його берегти, прикрашати, примножувати. Це місто, де ростуть наші діти, а це і є найбільше диво.

якби Ви відкрили нову планету, як би Ви її назвали?: Нові планети – надбання людства, навряд чи це варто віддавати на відкуп окремим персонам. Але так як питання абсолютно абстрактний – запропонував б назвати "Lucky".

Уявіть, що до Вас в гості приїхав Президент Америки з проханням показати Україну. Куди б Ви його запросили на екскурсію?: Раз він до мене вже приїхав в Кременчук, я б, звичайно, показав йому наше прекрасне місто. Потім запропонував відвідати чудовий курортний комплекс "Деренівська купіль" біля Ужгорода. Там вже два президента побували і йому буде приємно побачити цю перлину Закарпаття.

Яке зайняття для Вас – найкращий відпочинок?: Спілкування з сім'єю і виховання моїх діток.