ua en ru

Лауреати Нобелівської премії миру закликали припинити насильство в Україні

Кілька лауреатів Нобелівської премії миру закликали Україну, Росію, США і Євросоюз до припинення насильства в Україні.

Кілька лауреатів Нобелівської премії миру закликали Україну, Росію, США і Євросоюз до припинення насильства в Україні, повідомляє Deutsche Welle у неділю, 10 серпня, з посиланням на інформаційне агентство dpa.

Зі своїм закликом нобелівські лауреати, серед яких Далай-лама і екс-президент Польщі Лех Валенса, звернулися до громадськості на сторінках німецького видання Focus.

Так, Далай-лама застеріг від надмірного націоналізму, яким, на його думку, народи шкодять самим собі в глобалізованому світі. "Насильство знищує довіру, яка є необхідною для діалогу. І конфлікт можна вирішити тільки за допомогою діалогу і домовленостей", - зазначив він.

Колишній президент Польщі Лех Валенса висловив надію на рішучі і зважені дії країн Заходу в українському конфлікті. У своєму зверненні він звинуватив ЄС і США у браку єдності в їх діях. На думку Валенси, від початку кризи Україна не отримала жодних серйозних пропозицій, які б могли переконати і об'єднати все українське суспільство.

Колишній англіканський архієпископ з Південної Африки Дезмонт Туту, який в 1980-х роках отримав Нобелівську премію миру за участь у боротьбі проти апартеїду в країні, наголосив на світовому значенні українського конфлікту. "Від керівництва Росії і України сьогодні залежить добробут всього світу, що є таким крихким, як сире яйце", - сказав він і підкреслив, що світу сьогодні не потрібна друга "холодна війна".