ua en ru

Лауреатом Букерівської премії стала новозеландська письменниця Елеанор Каттон

Новозеландська письменниця, 28-річна Елеанор Каттон, стала наймолодшим лауреатом Букерівської премії розміром 50 тис. фунтів стерлінгів (80 тис. дол.) за свій роман "Світила", передає ВВС.

Її 832-сторінкова історія про родовищах золота в XIX столітті стала також і самою довгою роботою, яка отримала премію за всю її 45-річну історію.

"Це блискуча робота. Це видатна робота. Вона об'ємна, але не затягнутий", - так охарактеризував книгу Роберт Макфарлейн, голова суддівського журі.

Каттон була проголошена переможницею ввечері 15 жовтня ц.р. в лондонській ратуші.

Книга являє собою детектив в стилі вікторіанської епохи, сюжет якого розгортається у роки "золотої лихоманки" в Новій Зеландії. Примітна структура роману - кожна нова його частина рівно вдвічі коротше попередньої.

У 2013 р. вручала премію герцогиня Корнуольська Камілла, дружина наслідного принца Чарльза.

У числі інших претендентів, відібраних до розгляду на вручення головного призу, Але були Вайлет Булавайо з книгою "Нам потрібні нові імена", Джим Крейс з книгою "Урожай", а також Джумпи Лахірі - "Поділ", Рут Озеки - "Казка теперішнього часу" і Кольм Тоибин - "Заповіт Марії".

Уродженка Канади, Каттон зросла в Новій Зеландії. Вона стала другим письменником з цієї країни, отримав Букерівську премію. Першим була Кері Халм у 1985 р. з книгою "Люди кісток" - її першим і останнім романом.

Роман "Світила" став найбільш об'ємною роботою, отримала "Букера", перевершивши за цим показником 672-сторінкову книгу "Вовчий зал" Хіларі Мантел, отримала премію в 2009 р.

Каттон почала працювати над романом у віці 25 років і закінчила його в 27. Їй виповнилося 28 років місяць тому. Попереднім наймолодшим лауреатом премії був Бен Окри, якому було 32 роки у 1991 р. Кіран Десаї раніше була наймолодшою жінкою - лауреатом премії, їй було 35 років у 2006 р.

Шестеро відібраних авторів отримують кожен по 2 тис. 500 фунтів (4 тис. дол.), а також видання своєї книги в палітурці ручної роботи. Як переможець, Каттон отримала ще 50 тис. фунтів (80 тис. дол).

У 2013 р. Букерівської премії виповнюється 45 років.