ua en ru

Латвійський банк ABLV прийняв рішення про самоліквідацію

Латвійський банк ABLV прийняв рішення про самоліквідацію Фото: банк ABLV самоліквідується (ablv.com)

У разі самоліквідації збори акціонерів призначають ліквідатора самостійно

Латвійський банк ABLV у понеділок, 26 лютого, оголосив про початок процесу самоліквідації. Це означає, що банк сам зможе обрати людину, який буде впливати на процес повернення боргів клієнтам, передає BBC.

"Банк вважає, що таким чином краще всього зможе забезпечити захист своїх активів, щоб розрахуватися з усіма клієнтами", - зазначено в офіційній заяві банку.

Згідно латвійському закону про кредитні установи, у разі самоліквідації збори акціонерів призначають ліквідатора. А от у випадку банкрутства ліквідацію проводив би адміністратор, призначений судом.

"Беручи до уваги ті процеси неплатоспроможності та ліквідації, які проходили в Латвії досі, вважаємо це рішення правильним з усіх можливих", - сказав голова правління банку Ернест Берніс.

Зазначимо, що Служба фінансової розвідки Міністерства фінансів США запропонувала ввести санкції проти латвійського банку ABLV Bank. Згідно з інформацією фінансової розвідки, банк використовували для незаконної фінансової діяльності низку осіб, включаючи тих, хто знаходиться у списку санкцій США і ООН. Так, в якості одного з прикладів відмивання коштів через банк, FinCen призводить співпраця банку з бізнесменом часів екс-президента Віктора Януковича Сергієм Курченком.

Нагадаємо, у Європейському центральному банку заявили 24 лютого 2018 року, що незабаром одна з найбільших кредитно-фінансових установ Латвії - банк ABLV - припинить своє існування. Як зазначили в ЄЦБ, зазначений латвійський банк не в змозі самостійно своєчасно покривати і обслуговувати свої борги.

Причиною цього є значне погіршення ліквідності" латвійського фінустанови. Банк також звинувачують у спонуканні клієнтів до порушень міжнародних санкцій проти Північної Кореї.