ua en ru

Латвія спростила кораблям НАТО заходження в порти

Латвія спростила кораблям НАТО заходження в порти Фото: латвійський порт

Нові правила розроблені, щоб забезпечити по можливості швидке прибуття в Латвію збройних сил союзників

Уряд Латвії затвердило розроблені Міністерством оборони правила, які спростять заходження військових кораблів НАТО в латвійські води. Про це повідомляє прес-служба оборонного відомства країни, передає delfi.lv.

У Міноборони Латвії зазначили, що у зв'язку з зміною ситуації з безпекою в Європі і з урахуванням зобов'язань Латвії як країни-члена НАТО необхідно забезпечити по можливості швидке прибуття в Латвію збройних сил союзників. Це відноситься і до військових навчань, і до потенційно кризових ситуацій.

В даний час порядок, згідно з яким іноземні військові кораблі заходять в територіальні води Латвії, встановлюють прийняті в 2010 році правила Кабінету міністрів. Вони передбачають складний і трудомісткий порядок погодження - дозволу на захід в латвійські води видає Міністерство закордонних справ, а в цілому в процесі узгодження беруть участь три міністерства і Національні збройні сили.

Нові правила розроблені, щоб зменшити бюрократичне навантаження на беруть участь у цьому процесі органів і прискорити прийняття рішень. Новий порядок спростить заходження військових кораблів країн НАТО у територіальні води та порти Латвії.

Нагадаємо, раніше глава НАТО Йенс Столтенберг заявив, що збільшення американського внеску в оборону Європи, нарощування військових витрат НАТО і військове посилення східного флангу альянсу є наслідком приєднання Криму до Росії та інших дій РФ щодо України.