ua en ru

Латвія буде суворо карати за проросійські радикальні дії, - прем'єр

Латвія буде суворо карати за проросійські радикальні дії, - прем'єр Фото: Маріс Кучинскис (flickr.com valstskanceleja)

Глава уряду пояснив причини арешту двох проросійських активістів

Дії проросійських активістів у Латвії, які можна трактувати як радикальні, правоохоронним органам варто припиняти вже в самому початку. Про це заявив прем'єр-міністр Латвії Маріс Кучинскис, передає LNT.

"За антидержавні дії країна буде карати по всій строгості закону", - заявив він, додавши, що такі дії "покажуть державну позицію Латвії".

При цьому глава уряду підкреслив, що такі дії правоохоронців не слід розцінювати як обмеження свободи слова в країні.

Крім того, латвійський прем'єр-міністр розповів про причини затримання проросійських активістів Олександра Гапоненко та Володимира Ліндермана.

За словами Кучинскиса, поліція безпеки отримала інформацію про "вкрай антидержавній діяльності", пов'язаної з акціями протестів проти реформи шкіл нацменшин.

8 травня поліція затримала Ліндермана в рамках розпочатого 18 квітня кримінального процесу за ознаками злочинів, за які передбачена кримінальна відповідальність за розділом 10 Кримінального закону "Злочини проти держави", а також інших кримінальних злочинів.

Ліндерман був затриманий у зв'язку з промовою, виголошеною 31 березня на організованому Російським союзом Латвії та Штабом захисту російських шкіл мітингу. У своїй промові Ліндерман виступив проти ліквідації освіти російською мовою. Ризький суд вирішив заарештувати Ліндермана.

Нагадаємо, суд Видземского пасовиська Риги (Латвія) 21 квітня, дав санкцію на арешт керівника незареєстрованої організації "Конгрес негромадян" Олександра Гапоненко за підозрою в діях, спрямованих проти держави.