ua en ru

ЛАД закликає припинити всі дипломатичні контакти з Дамаском

Ліга арабських держав (ЛАД) закликає до припинення всіх дипломатичних контактів з Сирією, Заклик міститься в проекті резолюції, випущеному за підсумками екстреного засідання Ради ЛАД в Каїрі, передає Reuters.

Крім того, ЛАД звернулася до Організації Об'єднаних Націй (ООН) з проханням вислати до Сирії миротворчі сили для "припинення кровопролиття". Міністри закордонних справ ЛАД також закликають до посилення застосування економічних санкцій, введених Лігою проти Дамаску торік.

Нагадаємо, в Сірії з березня 2011 р. продовжується протистояння влади і опозиції. Для моніторингу за ситуацією в кінці грудня 2011 р. туди була направлена місія спостерігачів Ліги арабських держав (ЛАД). За підсумками її роботи 22 січня 2012 р. міністри закордонних справ країн - членів Ліги розробили план мирного врегулювання, який передбачає відставку Президента Сирії Башара Асада і проведення в країні парламентських і президентських виборів. Дамаск ці пропозиції відкинув. Услід за цим у низці арабських країн повідомили про припинення участі своїх представників в наглядовій місії. 28 січня її робота була повністю припинена у зв'язку із загостренням ситуації в Сирії.

У Раді Безпеки ООН 4 лютого 2012 р. відбулося голосування за проектом резолюції щодо Сирії, внесеному делегацією Марокко спільно з низкою західних і арабських країн. Росія і Китай, що володіють правом вето, проголосували "проти", і резолюція у результаті не була прийнята. Незадоволеність Росії викликав пункт резолюції, в якому говорилося про те, що Президент Сірії Башар Асад повинен залишити свою посаду в тритижневий термін. Раніше, 4 жовтня 2011 р., РФ і КНР при голосуванні в Раді безпеки ООН також наклали вето на проект резолюції із засудженням влади Сирії.

Зазначимо, Саудівська Аравія представила в ООН проект резолюції щодо Сирії.