ua en ru

Квартири поки дорожчати не будуть

В останні дні ми спостерігаємо черговий стрибок курсу долара в Україні. І причин тому багато. Але якими б не були причини, звичайних громадян більше хвилюють наслідки таких коливань.

В останні дні ми спостерігаємо черговий стрибок курсу долара в Україні. І причин тому багато. Але якими б не були причини, звичайних громадян більше хвилюють наслідки таких коливань.

Ні для кого не секрет, що товари та послуги на ринках України безпосередньо або побічно залежать від курсу долара. Це ж стосується і ринку нерухомості.

Про те, як може вплинути скачок курсу долара на ринок нерухомості і вдарить він по кишені інвесторів dom.ria.com поцікавилися у директора з розвитку компанії Kiev Development Group - Олега Кузьмінського.

- Поясніть, будь ласка, нашим читачам, яким чином коливання на валютному ринку відображаються на вартості квадратного метра.

- Варто зазначити, що як такої прямої залежності не існує, проте є багато факторів, які так чи інакше впливають на вартість квадратного метра в новобудовах. Почнемо з того, що забудовники - це в першу чергу бізнесмени і фінансовий добробут компанії є пріоритетним, тому чекати від них самопожертви на користь утримання старих цін на шкоду своїм інтересам - справа невдячна, якщо не сказати - дурне. Не дивно, що дуже скоро забудовники будуть підвищувати ціни, щоб вирівняти свій прибуток у доларовому еквіваленті.

- Можна помітити тенденцію зниження доларової ціни на квартири від забудовників. Як так?

- Та це так, однак, враховуючи значні коливання курсу, у гривневому еквіваленті - вартість квадратного метра збільшилася. Поки що ніхто не поспішає підвищувати ціни, адже, відомо, що це негативно позначиться на обсягах продажів.

- Як, на вашу думку, впливає падіння гривні на попит і взагалі на фінансові інтереси самих покупців первинного житла в Києві на сьогоднішній день?

- Вересень залишається вереснем, і кількість угод у відділах продажів столичних новобудов в цей місяць - традиційно високий.

Крім того, зараз спостерігається ажіотаж у секторі первинної нерухомості, люди досить активно купують, це пов'язано з тим, що ціна долара зросла. Тобто, той, хто має руках долар може купити більше квадратних метрів за старою ціною і вони квапляться зробити це поки забудовники не підвищили ціни.

- Як скоро покупцям варто очікувати значного зростання цін на первинному ринку?

- Само собою зрозуміло, що забудовники будуть відштовхуватися від різних показників ринку, але прогнозувати що-небудь, в нинішніх умовах дуже складно. Для нашої компанії єдиний спосіб утримати ціни стабільними - це передбачити збільшення витрат на будівництво житлового будинку. В нашому випадку, невеликі обсяги будівництва (все-таки, це невеликий 9-ти поверховий будинок) дозволяють зробити закупівлю будівельних матеріалів завчасно, до того як компанії-постачальники стануть збільшувати ціну. Таким чином, компанія Kiev Development Group вже у вересні придбала необхідну кількість будматеріалів для завершення будівництва монолітного каркасу РК Бруклін, що дозволить не підвищувати вартість квадратного метра в найближчим часом.

Квартири поки дорожчати не будуть