ua en ru

Квартет посередників вимагає від представників Ізраїлю і ПНА протягом найближчого місяця відновити переговори

Близькосхідний квартет посередників запропонував у п'ятницю, 23 вересня, Ізраїлю і представникам Палестинської автономії зустрітися протягом найближчого місяця, щоб домовитися про відновлення переговорів і їх порядку, передає BBC.

У заяві членів квартету - ООН, Євросоюзу, США і Росії - сказано, що їм хотілося б досягти в тримісячний термін вироблення всебічних пропозицій з питань територій і безпеки, а протягом півроку - значного прогресу в мирному процесі.

"Головною метою зусиль квартету є досягнення мирного договору до кінця 2012 р.", - йдеться в заяві, оприлюдненій після зустрічі між Генеральним Секретарем ООН Пан Гі Муном, Верховним комісаром Євросоюзу з питань зовнішньої політики Кетрін Ештон, держсекретарем США Хілларі Клінтон і міністром закордонних справ Росії Сергієм Лавровим.

Нагадаємо, вчора лідер Палестини Махмуд Аббас, виступаючи на сесії Генеральної асамблеї ООН в Нью-йорку, закликав світову спільноту визнати незалежність Палестини. Він також подав офіційну заявку на членство Палестини в ООН. США заявили, що скористаються своїм правом вето в Раді Безпеки ООН, щоб заблокувати затвердження ПНА в статусі постійного члена ООН. Прем'єр-міністр Ізраїлю Біньямін Нетаньяху заявив, що Палестинська автономія має спочатку домовитися про умови миру з Ізраїлем, а вже потім заявляти про створення суверенної держави.