ua en ru

Курикін спростував звинувачення в розтраті "кіотських грошей"

Курикін спростував звинувачення в розтраті "кіотських грошей" Фото: Сергій Курикін

На думку екс-міністра, в даному випадку міністерству можна поставити в провину тільки недостатній контроль над процесом підготовки тендеру

Колишній в. о. міністра екології та захисту довкілля Сергій Курикін заперечує свою причетність розтраті понад півмільярда гривень "кіотських" грошей на тендерах на заміну лампочок розжарювання на енергозберігаючі на суму понад 480 млн грн. Про це екс-міністр заявив в ефірі телеканалі ZIK.

"До проведення тендеру, оприлюднення результатів якого відбулося 19 грудня, я не мав підстав підозрювати оборудку. Я не є членом тендерного комітету, його склад був сформований держпідприємством "Українські екологічні інвестиції", до якого я не маю відношення. Фірма "Агротехбуд" формально подала бездоганні документи й виграла тендер. Вже після проведення тендеру від представника Національної поліції я дізнався про те, що ця фірма має ознаки фіктивності. Ніяких попереджень перед тендером, які я нібито ігнорував, як це намагається представити поліція, мені не надходило", - прокоментував ситуацію колишній в. о. міністра екології та захисту довкілля Сергій Курикін.

Також екс-чиновник заперечує причетність до маловідомої компанії "Агротехбуд". Ця компанія виграла торги на більш ніж 480 млн грн, виділених Україні в рамках Кіотського протоколу, хоча сума пропозицій зазначеної компанії по багатьом лотами іноді майже вдвічі перевищувала суми інших учасників тендерів.

Нагадаємо, 27 січня 2016 р. Кабінет міністрів України звільнив в.о. міністра екології та природних ресурсів Сергія Курыкина у зв'язку з неналежним виконанням посадових обов'язків.

27 січня НАБ почав перевірку щодо розтрати державних коштів чиновниками Мінекології. Остаточні результати обіцяють оприлюднити протягом лютого.