ua en ru

Курс гривні буде плаваючим, але керованим, - Ричаківська

Національний банк не має наміру відмовлятися від політики контрольованого плаваючого курсу гривні. Про це сьогодні в ході «гарячої лінії» в редакції газети «Комсомольська правда в Україні» заявила заступник голови НБУ Віра Ричаківська.

Вона нагадала, що раніше було оприлюднено спільну заяву уряду і НБУ з цього приводу.

Відповідаючи на запитання про курс долара в 2014 р., Ричаківська сказала, що Рада Нацбанку ще не затвердила «Основи грошово-кредитної політики» на наступний рік, оскільки не має в своєму розпорядженні урядовим прогнозом макроекономічних показників на наступний рік.

«НБУ розраховує прогнозний курс на підставі прогнозу макропоказників, затверджених урядом. На сьогоднішній момент ми цих показників не отримували, хоча я знаю, що є доручення для НБУ, щоб ми обрахували обсяги грошового ринку, обсяги монетарних показників. Питання курсової політики - це питання безпосередньо політики центрального банку . Ми дуже давно в спільній заяві з урядом задекларували - у нас керований плаваючий курс . У Нацбанку немає зобов'язання тримати курс. Наш пріоритет - стримування інфляції та підтримка цінової стабільності», - сказала Ричаківська .

У той же час вона відзначила, що курс долара, який закладається в бюджет - більше технічне, розрахункове значення. «Розглядати цей індикатор як те, до чого буде прагнути уряд і Нацбанк - нерозумно і неправильно», - підкреслила представник НБУ.

Нагадаємо, згідно з раніше оприлюдненою інформацією, проект державного бюджету на 2014 р. розрахований на прогнозі курсу 8,4 грн/дол.