ua en ru

Курс на Євросоюз і НАТО в Конституції попередить реванш проросійських сил, - нардеп

Курс на Євросоюз і НАТО в Конституції попередить реванш проросійських сил, - нардеп Фото: Ірина Фриз (УНІАН)

В БПП вважають, що курс на ЄС і НАТО в Конституції завадить змінити його в подальшому

Закріплення в Конституції України курсу на інтеграцію в Євросоюз і НАТО попередить реванш проросійських сил. Про це йдеться в матеріалі РБК-Україна "Курс на Захід: чому Петро Порошенко поспішає змінити Конституцію".

За словами голови постійної делегації України в Парламентській асамблеї НАТО, нардепа від БПП Ірини Фриз, закріплення в Конституції намірів вступити в ЄС і НАТО дозволить зафіксувати зовнішньополітичний курс країни. Такі зміни в Конституцію в майбутньому при зміні політичної кон'юнктури не дозволять змінити зовнішньополітичний курс.

"Це важливо зробити саме в Конституції, так як закон набагато легше змінити при якихось певних домовленостях однієї гілки влади, в даному випадку - президентської, законодавчо. І це фактично може в черговий раз розвернути державу, як це було у часи (Віктора, - ред.) Януковича, на 180 градусів - в бік Росії", - зазначила Фриз.

Саме для того, щоб виключити "фактор реваншу та зміни зовнішньополітичного курсу в бік імперських інтересів Росії", необхідно закріпити наміри України, внісши зміни до преамбули Конституції, уточнила Ірина Фриз.

"До того ж для багатьох політичних сил в парламенті це стане своєрідним маркером, коли вони будуть не тільки декларувати на словах, а, відповідно, робити це своїми вчинками, голосуючи за ці зміни", - вважає нардеп.

Нагадаємо, раніше президент України Петро Порошенко заявив, що наполягатиме на закріпленні в Конституції прагнення України приєднатися до Європейського союзу і НАТО.

Крім того, Порошенко назвав російську армію загрозою для України.