ua en ru

Курс євро продовжить зниження до долара?

Пряма залежність динаміки руху котирувань на фондовій і валютній біржі від макроекономічної ситуації в країні або регіоні, завжди впливала на вартість фінансових активів.

Однак в останні роки все більшого значення на ринки стали чинити політичні події, від впливу яких сьогодні особливо страждає останнім часом єдина європейська валюта. Так, якщо на початку року на позитивних новинах з Греції, щодо узгодження заходів щодо зниження державних витрат і отримання додаткової фінансової допомоги, курс євро по відношенню до долара торгувався на рівні 1.35. На даний момент курс валютної пари становить близько 1.26, а причина все також, посилення боргової кризи в Греції і нездатність сформувати життєздатний уряд. При цьому європейський криза все більше чинить тиск не тільки на котирування фондових індексів Німеччини, Італії, Франції та Англії, але і на інші ринки в світі.

Так після ралі на ринках на початку поточного року, котирування різко розвернулися, і вже протягом декількох тижнів американська валюта серйозно зміцнюється по відношенню до всіх інших активів. Так євро знаходиться на найнижчому рівні з серпня 2010 року, японська ієна також пробила позначку 100.17, що є локальним мінімумом за останні три місяці.

Як пояснив Євген Антипенко, канадський експерт кращого проекту навчання форекс 2009-2012рр. Європи, по відношенню до євро, необхідно відзначити, що дана валюта вже майже рік перебуває під сильним тиском. Так влітку минулого року на тлі зниження суверенного кредитного рейтингу Сполученим Штатам, євро торгувався на рівні 1.45. Однак відразу ж після загострення ситуації в економіках Італії та Іспанії, єдина європейська валюта різко почала падати. В цей же час боргова криза в Греції також розпалилося, що ледь не призвело країну до дефолту. Але все ж, основним сигналом для багатьох інвесторів послужило пробиття позначки 1.30 в травні поточного року, коли у Франції та Греції одночасно вибори виграли опозиційні лідери.

На думку аналітиків кращого проекту навчання форекс Академії Masterforex-V, на сьогоднішній день найбільш значущі події для Європи і відповідно для євро, це Саміт ЄС і дострокові вибори в парламент Греції призначені на червень. При цьому багато інвестори всерйоз розглядають варіант того, що Греція буде виключена з Єврозони шляхом контрольованого виходу, щоб пом'якшити негативний вплив на європейську фінансову систему в цілому. Для цього планується задіяти ЄЦБ, МВФ і грецький уряд. Однак що ще більше турбує інвесторів, так це не панічні настрої щодо Греції, а можливий конфлікт між Берліном та Парижем. Так Ф. Олланд активно виступає проти заходів зниження державних витрат, які були санкціоновані Берліном раніше, і пропонує терміново випустити єдині європейські бонди і почати активні заходи по стимулюванню економіки країн Єврозони. В цьому питанні директор-розпорядник МВФ Крістін Лагард також солідарна з президентом Франції. Як будуть розвиватися подальші події у Європі, можна буде вже незабаром дізнатися з рішень Саміту ЄС і виборів в Греції.