ua en ru

Кулеба: всі українські політв’язні в Росії і Криму повинні повернутися в Україну

Кулеба: всі українські політв’язні в Росії і Криму повинні повернутися в Україну Фото: посол з особливих доручень МЗС України Дмитро Кулеба розповів про перспективу екстрадиції українських політв'язнів

Звільненням українських політв’язнів можна займатися лише після того, як російський суд винесе їм вирок

Питання екстрадиції українських політв’язнів буде підійматись міністром закордонних справ України Павлом Клімкіним на наступній зустрічі у "нормандському форматі". Про це в ефірі "5 каналу" заявив посол з особливих доручень МЗС України Дмитро Кулеба.

"Зараз продовжуються переговори і на політичному рівні, і на економічному рівні для того, щоб знайти ту формулу, яка дозволить нам повернути Надію. Вже на наступній зустрічі у "нормандському форматі", на зустрічі міністрів закордонних справ, Павло Клімкін порушить питання повернення і Надії Савченко, і інших наших політв’язнів з Росії, для того, щоб знайти ці необхідні рішення", - зазначив Кулеба.


За його словами, звільненням українських політв’язнів можна займатися лише після того, як російський суд винесе їм вирок.

"Нажаль, ми можемо констатувати наявність загальної лінії російської Федерації стосовно всіх наших політв’язнів в Росії і вона полягає в тому, що вони починають предметно обговорювати якісь можливості повернення вже після вироків. Тобто, це означає, що потрібно буде дочекатися якихось вироків і по Клиху, і по Карпюку, як і по іншим політв’язням, по яким вже йдуть суди, тому що Росія налаштована імітувати якісь процеси правосуддя. Тому доведеться чекати вироків і після цього займатись звільненням. Але, безперечно, всі наші політв’язні в Росії і Криму, вони підлягають поверненню до України", - наголосив він.

Нагадаємо, Росія просить провести розслідування ситуації з політв'язнями в Одесі.