ua en ru

Кубраков: окупанти зруйнували 30% інфраструктури, відновлення коштуватиме 100 млрд доларів

Кубраков: окупанти зруйнували 30% інфраструктури, відновлення коштуватиме 100 млрд доларів Фото: Олександр Кубраков (Віталій Носач, РБК-Україна)

За два місяці війни було зруйновано 30% української інфраструктури, у тому числі дороги. Утім, відновити пошкоджену дорожню інфраструктуру можна за два роки.

Про це пише РБК-Україна з посиланням на міністра інфраструктури Олександра Кубракова в інтерв’ю ICTV.

За словами міністра, загальна оцінка шкоди від війни станом на квітень сягає 100 млрд доларів.

"Основні речі можна зробити за рік, а складніші - зруйновані мости - ми точно можемо за два роки відбудувати", - запевнив міністр.

Він також зазначив, що Київська школа економіки оцінює зруйновану інфраструктуру приблизно у 87-89 мільярдів доларів США.

"Але я вважаю, що це питання методології та часу, бо, можливо, у них інформація не така оперативна, бо ми в міністерстві інформацію просто отримуємо швидше", - сказав Кубраков.

На його думку, зараз пріоритет - фінансування армії, закупівля озброєння та утримання тих обов’язкових соціальних платежів, які повинна робити держава.

Мінімальний ремонт, який зараз треба робити, фінансується з резервного фонду держави, але це невеликі кошти.

"А якщо говорити про відбудову держави - а саме про цифру у 100 млрд доларів, - то самостійно Україна сьогодні таке фінансування собі не може дозволити", - повідомив Кубраков.

На його думку, для відбудови можуть бути використані два основні джерела.

Перше - заарештовані активи російської федерації, зокрема, активи Центробанку рф, які оцінюються приблизно у таку саме суму, про яку заявила КШЕ.

Друге джерело - це так званий recovery-план України, який буде включати в тому числі й відновлення інфраструктури, міст, економіки за допомогою Європейського союзу, Великої Британії та США.