ua en ru

Кубів розповів, коли ЄС схвалить додаткові торгові преференції для України

Кубів розповів, коли ЄС схвалить додаткові торгові преференції для України Фото: Степан Кубів

За словами віце-прем'єра, преференція може бути не централізована

Перший віце-прем'єр-міністр - міністр економічного розвитку і торгівлі України Степан Кубів заявив, що Європейський союз може схвалити додаткові торгові преференції для України найближчим часом. Про це він сказав в інтерв’ю "Радіо Свобода".

"Преференції, яких ми хочемо, повинні носити якісний характер і не бути розмитими. Росія у нас забрала ринок транзиту, а це втрати близько мільярда доларів тільки по експорту… І саме додаткові преференції стали б тією фундаментальною річчю, яка свідчить про єдність України та Євросоюзу в боротьбі з російською агресією", - підкреслив віце-прем'єр.

Він пояснив, що є технічні процедури, що потребують кількох місяців для остаточного ухвалення додаткових преференцій.

"Вони мають намір якнайшвидше їх ухвалити, але не хочуть робити поспішних кроків, бо тоді це може не мати якості. Факт прийняття буде, але преференція може бути не централізована, а трохи розмита. Думаю, що це буде найближчим часом, але там є технічні процедури, що потребують кількох місяців для остаточного ухвалення додаткових преференцій", - підкреслив голова МЕРТ.

Нагадаємо, раніше президент України Петро Порошенко в ході переговорів з главою Європарламенту Антоніо Таяні закликав ЕП підтримати надання Україні автономних торгових преференцій.