ua en ru

Кубів представив нардепам проект експортної стратегії

Кубів представив нардепам проект експортної стратегії Фото: Степан Кубів

Чільне місце у стратегії відведено міжнародній торгівлі

Перший віце-прем’єр-міністр - міністр економічного розвитку і торгівлі України Степан Кубів представив депутатам Верховної Ради України проект експортної стратегії. Про це повідомляє інформаційне управління Апарату ВР.

Так, у Раді відбувся "круглий стіл" на тему "Експортна стратегія України (дорожня карта стратегічного розвитку торгівлі України 2017-2021 років)". Відповідний захід було організовано комітетом у закордонних справах спільно комітетами з питань промислової політики та підприємництва, економічної політики, аграрної політики та земельних відносин, європейської інтеграції. У ньому взяли участь народні депутати, представники Міністерства економічного розвитку і торгівлі, фахівці та експерти.

Так, Кубів зазначив, що вперше за 25 років представлено стратегічний документ, у створенні якого взяли участь народні депутати, представники державних структур та бізнесу і експертного середовища. За його словами, необхідність у цьому виникла кілька років тому, оскільки попередня експортна стратегія, зорієнтована на північного сусіда, показала, що стратегія відсутня, диверсифікація і ризики відсутні. Тому, протягом останніх трьох років було напрацьовано цей документ.

За словами віце-прем'єра, чільне місце у стратегії відведено міжнародній торгівлі, в якій оцінено сильні та слабкі сторони. Кубів також повідомив про розроблену дорожню карту стратегічного розвитку торгівлі на п’ять років, яка базується на інноваційному підході, вдосконаленні фінансових і технічних інструментів.

Він зазначив, що сьогодні експорт базується на ринках, на яких Україну ніхто не чекає і де можна виграти інновацією, конкуренцією і якістю.

"Країна Україна, яка вміє робити ракети, супутники, космічні високотехнологічні продукти, доказала сьогодні свою спроможність і конкурентність. Україна повинна мати реальну практичну дорожню карту", - підкреслив голова МЕРТ.

Він поінформував, що дорожня карта має три стратегічні цілі - це створення умов і зміна структур експорту, розвиток послуг, підтримка бізнесу і торгівлі, системна підтримка експортерів, а також підвищення рівня знань і навичок підприємців.

Кубів підкреслив, що цей документ не є догмою, а базується на відкритості і на формуванні такої законодавчої бази, яка створить реальні умови для модернізації, інновації і конкурентності українських продуктів на європейських і світових ринках.

Нагадаємо, наприкінці 2016 року прем'єр-міністр Володимир Гройсман заявив, що найближчим часом Кабінет міністрів України затвердить експортну стратегію.