ua en ru

Кубів хоче підвищити ціни на сигарети мінімум до 25 гривень, - журналіст

Кубів хоче підвищити ціни на сигарети мінімум до 25 гривень, - журналіст Журналіст заявив про спроби штучно збільшити ціну на сигарети до 25 гривень за пачку

Міністр економрозвитку Степан Кубів кулуарно "проштовхує" ідею, яка може "угробити" 40% легального тютюнового ринку і підвищити ціни на сигарети до 25 гривень. Таку думку висловив журналіст Сергій Салівон на своїй сторінці в Facebook.

"Мова йде про норму про введення "подвійного акцизного мінімуму", який пан Кубів хоче протягнути в Податковий кодекс у зв'язці з головою податкового комітету ВР Ніною Южаніною під виглядом турботи про бюджет і здоров'я нації. Замість інтересів бюджету і охорони здоров'я ідея міністра економрозвитку і голови податкового комітету ВР чітко відображає інтереси окремих тютюнових виробників, що як би сам собою наштовхує на думку про її корупційну основу. Ця абсурдна норма ні що інше, як нова спроба ввести мінімальні роздрібні ціни, на скасуванні яких наполягли в свій час експерти ЄС. У разі її прийняття вона вб'є економічну конкуренцію, змусивши виробників з низькою собівартістю штучно збільшити ціну на продукцію до 25 гривень за пачку сигарет", - пояснює журналіст.

На його думку, при мінімальній ціні 25 гривень за пачку сигарет різко активізується тіньовий ринок, та "Україна повернеться в часи масового контрабандного ввезення сигарет з тих же Придністров'я та Білорусі".

"Природно, що контролювати якість контрабанди та контрафакту просто неможливо. Так що возитимуть відверте "сміття", а "турбота про бюджет та здоров'я нації" обернеться 100-процетно зворотнім результатом. Крім того, дана пропозиція наносить сильний удар по репутації уряду Гройсмана і може ще більше підвищити соціальну напруженість", - написав Салівон.

Він зазначив, що голосування комітету ВР з питань податкової та митної політики про запровадження "подвійного акцизного мінімуму" заплановано на 20 грудня.

"Подивимося, чи проголосують народні депутати під диктовку авторів ідеї. Вже є інформація, що пропозицію про "акцизний мінімум" підтримали кілька народних депутатів з профільного комітету", - заявив журналіст.